4 березня 2024, 15:00, Добрива

Підживлювати пшеницю сульфатом амонію недоцільно — думка

«Практично на в усіх регіонах України ми маємо гострий дефіцит сірки в ґрунті. І в зв'язку з цим багато продавців мінеральних добрив нам пропонують сульфат амонію, сульфат магнію або водорозчинну сірку, тобто будь-які види добрив, які містять сірку у своєму складі,. Нам пояснюють, що саме сірка буде тим самим каталізатором для засвоєння азоту, тобто завдяки сірці буде азот краще поглинатися», — каже Сергій Авраменко.

Фахівець зазначає, що особисто він в умовах Полтавської, Харківської, Донецької областей ознак сірчаного голодування на рослинах не спостерігав.

«Крім того, я практично не зустрічав результатів наукових досліджень, де досліджувалися різні види добрив, і науково було б на основі дослідів доведено перевага саме сульфату амонію перед аміачною селітрою, наприклад. І для того, щоб вивчити це питання досконало, я особисто заклав такі дослідження ще три роки тому і зараз вони продовжуються. Ми вивчаємо різні види добрив, і сульфат амонію, і аміачну селітру, і карбамід, в різні строки внесення після різних попередників і багато інших там факторів накладається. І що я помітив поки що на основі попередніх результатів: якщо ми вносимо одну і ту ж саму дозу по діючій речовині, наприклад 30 кг/га азоту, то сульфат амонія не має ніяких переваг у порівнянні з тією ж самою аміачною селітрою або карбамідом», — розповів науковець.

Вносити велику кількість сірки, зокрема у складі сульфату амонію, доцільно лише на грунтах із явним дефіцитом цього елементу, каже Сергій Авраменко. В усіх інших випадках аграрії вносять велику кількість не потрібної на даний момент речовини, яка стане баластом.

«На мою думку і на основі моєї практики виробничої практики можна забезпечити потребу рослин у сірці шляхом внесення водорозчинних добрив по листу у період вегетації в невеликих кількостях, і саме в тих кількостях, які будуть потрібні для рослин. І цього буде цілком достатньо», — підсумовує фахівець.

Олена Басанець, SuperAgronom.com