2 березня 2024, 12:00, Технології

Як знизити pH ґрунту — німецький фахівець назвав ефективний спосіб

Про це розповів Йорк Байер, консультант системи збалансування ґрунту за ЄКО професора Альбрехта, у ході конференції Re:farm

«З досвіду роботи з ґрунтами в Німеччині та Австрії, знизити такий pH ґрунту допомогло внесення елементарної сірки в нормі 300 кг/га діючої речовини протягом двох років. Але, щоб визначитися з нормою, потрібно виміряти вміст кальцію в ґрунті. Адже pH — це не причина, а симптом», — каже Йорк Байер.

Для внесення він рекомендує сульфат амонію (формула 21-00-24), зі 150 кг азоту в амонійній формі. Фахівець обґрунтовує це тим, що на 10 кг азоту потрібно 1 кг сірки, а в цьому добриві вміст сірки вищий за рекомендовану пропорцію.

«Якщо ви будете давати добриво, в якому вміст азоту і сірки збалансовано 10:1, все одно буде спостерігатися нестача сірки і неефективне засвоєння азоту. Бо коли ви вносите сірку у ґрунт з високим pH, він, намагаючись позбутися зайвого кальцію, буде витягувати сірку на себе, не даючи його рослині. У цьому разі потрібно буде додавати елементарну сірку, щоб закрити нестачу елементу», — пояснив він.

Зі своєї практики він додав, що тестував внесення 1 т/га сірки за один прохід у господарстві в Німеччині. Завдяки цьому і зимовим опадам структура ґрунту змінилася на крихку грудкоподібну. Фахівець наголосив, що навіть триразовий прохід культиватором не дасть такого результату, який може дати сірка. 

Олена Басанець, SuperAgronom.com