1 березня 2024, 15:00, Україна

Аграрії Одещини не отримали очікуваних прибутків від врожаю минулого року

«Частково реалізували (продукцію — ред.), частково ще притримуємо. Вивчаю ринок. На даний час ціни знову просідають. Тож я ще думаю чи продавати зараз, чи притримати», — розповів фермер з Одещини В’ячеслав Невмержицький.

За його словами, максимальна ціна пшениці до 6 тис. грн/т. Втім у землю необхідно вкладати більше, ніж отримувати. Зернова група, як пояснив аграрій, наразі збиткова.

Як додав В’ячеслав Невмержицький, складно працювати із багатьох причин: обвал цін, проблеми з логістикою, дороговартісні добрива та пальне, «примхлива» погода і дефіцит кадрів.

Ще однією причиною є блокада кордону. Так, через страйки на українсько-польському кордоні ціни на продукцію падають і прибутки фермерів відчутно зменшились.

Та попри труднощі аграрії Одещини не скоротили посівні площі. Водночас почали сіяти більше нішевих культур, щоб отримати прибутки. Зокрема, збільшили площі під горохом через проблему з посухою.

Нагадаємо, посівна під врожай 2024 на Одещині стартувала в середині лютого. Ранніх ярих (ячмінь, горох, пшениця та овес) планують засіяти 91,5 тис. га.

У групі пізніх зернових до посіву підлягає 150 тис. га кукурудзи, 8 тис. га проса, 8 тис. га зернобобових (нут і сочевиця), 5 тис. га сорго та 2,5 тис. га рису.

Серед технічних культур найбільші посівні площі — 420 тис. га відведено під соняшник, 25 тис. га займе льон олійний, 6,5 тис. га соя.

Олена Басанець, SuperAgronom.com