29 лютого 2024, 10:37, Посівна

Значно збільшити площі під кавунами та овочами завдяки розмінуванню земель планують на Херсонщині

Це стало можливим через збільшення розмінованих площ. Станом на ранок 28 лютого на Херсонщині очистили 184 га сільськогосподарських земель.

«Посівна в нас тільки розпочинається. Днями почався посів гороху, а вже основна посівна почнеться в березні — десь у першій декаді, залежно від погоди. Плануємо засіяти ще майже 70 тисяч гектарів. З них 45 тисяч соняшнику, 16,8 га — ярової пшениці, решта — це технічні культури», — розповів Дмитро Юнусов, виконувач обов'язків директора департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОВА .

Під час осінньої посівної сільгоспвиробники Херсонщини засіяли 68 тис. га: майже 50 тис. га зерновими та зернобобовими культурами, решту — ріпаком.

Читати по темі: Скільки зібрано ріпаку в Україні у 2023 р. (озимого та ярого) по областях

«Якщо порівняти з минулим роком, цифри майже вдвічі збільшені. Це завдяки саме розмінуванню земель. Понад тисячу саперів розміновують землі Херсонщини і цей показник дуже великий в порівнянні з іншими областями. У нас тільки за цей рік вже розміновано понад 40 тисяч гектарів і ми плануємо в цьому році розмінувати понад 240 тисяч гектарів земель сільгосппризначення. Я думаю цей план нам вдасться виконати», — каже він.

Раніше перший заступник голови ОВА Дмитро Бутрій повідомив, що на Херсонщині почали реалізовувати пілотний проєкт з підтримки аграріїв. Сільгоспвиробники можуть отримати модульні склади для зберігання вирощеної продукції.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com