29 лютого 2024, 09:06, Україна

Євген Дудка, засновник Волинь-Зерно-Продукт, радить не продавати землю, бо це актив

За його словами, першою причиною є низька ціна. З другого боку, — різна ціна. На сході люди хочуть хоч щось отримати, центральна і західна частини країни мають певну стабільність, тому й ціна там значно відрізняється. По-третє, якщо вже пайовик хоче продати землю, то треба дивитися, кому продавати. Чи дійсно покупець — господар? 

«Хороші роки розбештали, аграрії ховали гроші під подушку. Будьте ласкаві, виймайте їх, шукайте інструменти, кредити, викупайте землю. Створіть систему, яка б дозволила фермеру зараз, в тяжкий час, взяти кредит, заставивши назад цю землю, і спокійно її обробляти. А держава отримає собі гарантований додатковий прибуток. У вигляді податків і землі в тому разі, якщо фермер не розрахується. І аналогічно хочеться звернутися до ОТГ, особливо до заможних. Вони можуть так само викупати землю. Тобто основне питання: кому продавати і як продавати», —​ каже він.

Щодо того чи будуть холдинги скуповувати землю, Євген Дудка зазначає, що холдингів відкритий ринок землі — це можливість працювати «по-білому», тобто купувати велику кількість гектар в одні руки, а не придумувати інші шляхи. Та найближчі пару років холдинги масово купувати землю не будуть. Вони теж рахують свої кошти. 

Наприклад, той же «Кернел» чи МХП, можливо, будуть купувати, тому що відбувається диверсифікація коштів, компанії прибуткові. Проте це 3-5% землі України. Люди сьогодні витрачають кожну гривню з розумом. Це питання точно не на часі, тим паче під час війни.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com