28 лютого 2024, 13:49, Україна

На стан озимих на Кіровоградщині не вплинули морози та аномальне потепління

За її словами, висота снігового покрову склала 1-6 см. На північному сході області — 11 см. 

«Такі температури не загрожували в цілому перезимівлі озимих, оскільки температура на глибині вузла кущення, тобто на 3 см озимих культур, була 2-6°C. За результатами усіх проб, які брали метеостанції 25 січня, рослини відросли. Загибелі не спостерігалося».

На Кіровоградщині посіяли 380 тисяч озимих. Це на 18 тисяч менше ніж торік, сказала керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

«Це зернові й ріпак. Обстеження показали, що посіви перебувають у доброму та задовільному стані. Є проблеми окремі по ріпаку. Це пов’язано з тим, що він сіявся восени, і не було достатньо вологої погоди».

За спостереженнями завідувача відділу рослинництва інституту сільського господарства Назара Умрихіна, ця зима була на два-три градуси тепліша за середні багаторічні показники. На демонстраційному полігоні інституту зараз проводять підживлення озимих пшениці та ячменю.

«Такою теплою зима була ще у 2020 році. У нас вже озимі зернові культури відновили вегетацію, що вважається надраннім відновленням вегетації. Торік це було лише у середині березня, що у межах середніх багаторічних показників».

Головні агроновини на SuperAgronom.com

Алла Гусарова, SuperAgronom.com