27 лютого 2024, 13:34, Насіння

ТОП помилок, які допускають аграрії під час вибору гібридів кукурудзи

Про це розповів Юрій Нагорний, агроном «Всеукраїнського наукового інституту селекції» (ВНІС) у матеріалі «Готуємося до посівної-2024. Як обрати гібриди соняшника та кукурудзи» на Latifundist.com.

Першою помилкою у виборі гібриду кукурудзи є саме неправильно підібрана група стиглості. Другою — вибір на користь інтенсивного гібрида для класичних схем вирощування.

«... господарства часто думають, що якщо візьмуть інтенсивні гібриди, то отримають захмарну врожайність. А це так не працює. Бо взяли інтенсивний гібрид, не мали змоги дати йому все, що він потребує — мінеральне живлення, вологу — і він «просів» по врожайності», — наводить приклад Юрій Нагорний.

Навпаки, екстенсивні гібриди частіше беруть аграрії на Півдні, бо вони більш посухостійкі і дають хоч і меншу, ніж інтенсивні, але стабільну врожайність. У портфоліо «ВНІС» до них відносяться Гран 310, ВН 63Мантікора, ВН6763.

Читайте також: Схема розрахунку норми висіву кукурудзи на зерно залежно від різних чинників

Третя, досить поширена помилка — висів в одному господарстві гібридів з однаковим ФАО.

«Коли мене запитують, як підібрати гібрид, я завжди рекомендую висівати в одному господарстві гібриди з різним ФАО. Одного сезону спрацьовують одні, у другий — «вистрілюють» інші. Усе залежить від опадів у критичний момент для кукурудзи. А так по осені фермер вийде на середній позитивний результат для себе. Тому гібрид з одним ФАО — ну це як лотерея», — каже Юрій Нагорний.

Фахівець рекомендує виділяти 25% площі для гібридів із ранньою групою дозрівання, 50% — для гібридів, що найбільше відповідають умовам у регіоні, а інші 25% полів відвести під посіви культур із вищим ФAO та пізнішими термінами дозрівання.

Агроном також звертає увагу, що кукурудза теплолюбна та вологолюбна культура, і щоб отримати гарні сходи, температура ґрунту на глибині залягання насіння повинна бути +10˚С, на крайній випадок +8˚С (але тенденція повинна йти до підвищення температури). Багато хто нехтує цим правилом і потім отримує слабкі сходи або взагалі їх не отримує.

Нагадаємо, аграрії західних областей збільшують площі під кукурудзою з ФАО 310-350. Великої різниці у вологості зерна між гібридами з ФАО 350 і з нижчим ФАО вони не відмічають.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com