27 лютого 2024, 15:00, Україна

Фермер з Сумщини розповів, як відновлює господарство після російського авіаудару

Про це повідомляє Суспільне.

Господарство обробляє понад 500 га ріллі, є сінокоси. Сіють кукурудзу, ячмінь, соняшник, сою. Також займаються тваринництвом, вирощують свиней. Втративши майже всю матеріальну базу, сільгосппідприємство не зупинилося, продовжило працювати і вже навесні 2022 року вийшло на свої польові роботи. 

«Нам доводилось і маленькими машинками, причепами возити корма для свиней. По будівлях у нас зроблена незалежна експертна оцінка. По будівлях у нас близько 30 млн і техніки за 20 млн. Техніку ми всю і не порахували, це так… за ціною, яка у нас зафіксована. По цих цінах ми набрали на 20 млн», — розповів Ігор Гурбанов, власник підприємства.

Ігор Губанов домовився з місцевими свинарями про допомогу, адже нічим було заготовлювати корми. На той час господарство мало 700 голів. 300 голів забрали, частина загинула, частину зарізали.

«...на лікарню міську в Охтирку, і для людей, і по магазину. Хто міг платити — платив, хто ні — ми роздавали», — каже фермер.

На тракторній бригаді підприємства зруйновано майже все — майстерня, автогараж, їдальня. Після авіанальотів почали розбирати завали. Запланували ремонт ангару, поки що ці роботи відтермінували на майбутнє.

Крім того, у перший місяць війни у селі було відсутнє електропостачання. Ремонтні бригади боялися туди їхати, тому у телефонному режимі доводилося домовлялися з диспетчерами, щоб вони відключали. Самотужки знаходили незадіяні дроти і під'їжджали відновлювати лінії.

З посівною допомагали друзі, оскільки техніки в господарства не було, насіння теж, лишилася частина добрив. Спільними зусиллями весняно-польові роботи в госплдарстві відбулися і засіяли всі площі, які планували. Комбайн, щоб зібрати врожай, отримали завдяки фонду «Жнива України», до якого звернулися із відповідною заявою. Ним зібрали ранні зернові, соняшник і кукурудза лишилася у полі. Комбайн потрібно зараз повертати, але допоміг дуже, каже фермер.

Обсяг робіт в господарстві зменшився, деяких працівників мобілізували. Та, попри всі складнощі, працівники сільгосппідприємства готуються до посівної та мріють після перемоги відновити кожну пошкоджену будівлю.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com