26 лютого 2024, 16:29, Світ

Вчені використають мутацію гена LWD1​, щоб створити сорт ячменю нечутливий до фотоперіоду

Такого висновку дійшли біологи з Університету імені Генріха Гейне в Дюссельдорфі (HHU), пише phys.org.

Для успішного розмноження рослин важливо, щоб вони цвіли в правильний сезон. Якщо вони зроблять це занадто рано або занадто пізно в році, чутливі до температури квіти можуть бути пошкоджені під час розвитку. Таким чином, рослини синхронізують свій розвиток з різними чинниками навколишнього середовища, що дозволяє їм оцінювати пору року. Одним із таких чинників є фотоперіод.

Вчені стверджують, що реакція культур на різну тривалість дня є ключовим важелем для адаптації культур до різних зон вирощування, кліматичних зон і фотоперіодів.

Ідентифікований генетичний регулятор часу цвітіння LIGHT-REGULATED WD1 (LWD1) лежить в основі ранньостиглого локусу 7 (eam7). Вчені виявили, що спонтанна мутація в гені LWD1 дозволяє рослинам пришвидшити свій розвиток у дні з коротшими фотоперіодами, навіть якщо для цвітіння їм потрібні дні з тривалістю світлового дня 12 годин.

Крім того, квіти рослин із цією мутацією виявляють більшу фертильність, яка знижується у рослин без мутації, які ростуть із субоптимальною довжиною дня.

«Ми змогли показати, що мутація в LWD1 впливає на циркадний годинник рослини, ймовірно, впливаючи на обробку нею світлових сигналів», — каже Геза Хельмсоріг, провідний автор дослідження.

Автор-кореспондент, професор фон Корф Шмісінг, додав, що в результаті внутрішня ритмічність експресії генів зміщується по відношенню до зовнішньої ритмічності світлових і темних періодів доби. Таким чином, сигнал, який зазвичай активується лише в день із тривалим фотоперіодом, вмикається, і призводить до цвітіння.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com