26 лютого 2024, 09:00, Технології

Умови регіону, особливості поля та фінансові можливості: як варто обирати технологію обробітку ґрунту

Про це йдеться у матеріалі «Обробіток ґрунту навесні: етапи, технології та основні помилки» на SuperAgronom.com.

Класичний обробіток передбачає оранку з повним оборотом пласта, що забезпечує зароблення рослинних решток, а також органічних і мінеральних добрив в нижні шари ґрунту. Це створює оптимальні умови для одночасного проростання зерна завдяки доброму розпушуванню та розподілу поживних речовин в орному шарі. Недоліком такого обробітку є утворення плужної підошви, що перешкоджає міграції вологи по профілю ґрунту.

Strip-till передбачає нарізання смуг спеціальними агрегатами після збирання попередника, в які потім проводиться висів культури. Цей спосіб більш ефективний на ґрунтах з низькою родючістю або з обмеженою глибиною оранки.

Mini-till проводиться виключно поверхнево дисковими агрегатами, де рослинні рештки рівномірно перемішуються із ґрунтом, за рахунок чого верхній шар структурується, покращується повітропроникність та мінералізація органічних решток, а також мінімізуються втрати вологи.

При no-till технології висів проводиться у необроблений ґрунт сівалками прямого посіву. Тобто відсутній механічний вплив на ґрунт, зменшується кількість проходів важкими агрегатами та значно знижуються енергетичні і грошові витрати при обробітку. Перевагою «нульового обробітку» є накопичення та обмежене випаровування води завдяки наявності рослинних залишків на поверхні, які виконують роль мульчі, що запобігають ерозії і перегріванню ґрунту. При цьому при no-till відсутність механічного обробітку ґрунту обмежує контроль за появою бур’янів, підвищує ризик розвитку грибкових захворювань та ураження рослин шкідниками личинки, яких перезимовують в рослинних рештках. Це обумовлює потребу в застосування досить великої кількості ЗЗР.

«У випадку роботи за no-till потрібно ретельно обирати засоби захисту та розробляти схеми захисту, що будуть охоплювати всі наявні проблеми на конкретному полі. Так, компанія LNZ Group має власний бренд засобів захисту рослин DEFENDA, портфель якого закриває практично всю потребу у системах захисту», — зауважує Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій у східному регіоні компанії LNZ Group.