21 лютого 2024, 12:00, Посівна

Кінець лютого складається сприятливо для підживлення озимих по мерзлоталому — думка

Про це розповів Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН, на своєму Youtube-каналі.

Оглядаючи посів озимої пшениці в Богодухівському районі Харківщини, де днями провели підживлення, він зазначив, що 2024 рік відрізняється від попереднього тим, що зима в цілому була аномально теплою, за виключенням окремих днів, коли температура опускалася до -20°С. Загалом промерзання орного шару ґрунту практично не відбувалося.

«Ґрунт промерзав не сильно глибоко. Наразі температура повітря опустилася до -2-3°С і підмерзати почав лише верхній шар ґрунту. Нижче 5 см він залишається непромерзлим. Тож, якщо у вашому регіоні є можливість провести підживлення, кидайте все і проводьте. Саме зараз сприятливий для цього час: спостерігається легке підмерзання ґрунту, а через кілька днів синоптики прогнозують різке потепління і добрива проникнуть у ґрунтовий горизонт. І форма азоту, яку ви даєте, буде доступна для рослин», — прокоментував фахівець.

Особливо важливо провести підживлення по мерзлоталому на недорозвинених посівах пшениці, каже Сергій Авраменко. Зокрема, таких, які увійшли в зиму у фазі 2-3 листків тощо. Підживлювати озимину він рекомендує аміачною селітрою, КАС, сульфатом амонію. Карбамідом підживлювати він не радить, хоча зазначає, що в умовах цього року добриво може спрацювати. 

Фахівець додав, що наявність незначного снігового покриву не є проблемою для старту підживлення. Якщо ж снігу 10 см і більше, тоді варто почекати. Вносити азотні добрива роздільно він радить лише на добре розкущених посівах.

«Проблема цього року — підмерзання пшениці. Навіть добре розкущеної. Попідмерзали, зокрема, кінчики листків, подекуди поля повністю жовті. Коли ми бачимо таке підмерзання, то на таких посівах доцільно підживлювати по мерзлоталому якраз в цей період», — підсумував він.

Нагадаємо, експерт назвав помилки в ґрунтообробітку та їх наслідки.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com