20 лютого 2024, 09:00, Посівна

Озиму цибулю вирощує на Одещині місцевий аграрій

Про це повідомляє ЮГ Today.

Вирощуванням озимої цибулі в господарстві зайнялись уперше. Насіння посіяли у вересні минулого року. Тоді ж провели крапельне зрошення.

«Ми посіяли цибулю 10 вересня, а 11 вересня подали воду на поле й полили перший раз. Десь із 17 вересня почали з’являтися сходи. В зиму посіви увійшли десь так: у фазі 3 листка — 60%, у фазі 4 листка — 10% а решта у фазі 2 і менше листків», — розповідає керучий процесом технології вирощування ФГ «Нива» Михайло Чимшир.

За його словами, серед загроз для сходів озимої цибулі є вимерзання. Для посіяного сорту («Сибір») в заявлених характеристиках вказано, що він витримує –20 °С. Але за умови, що рослини перебувають у стані зимового сну.

«Однак коли сприятлива температура десь протягом 1-2 тижнів, то цибуля просинається і починає рости. Якщо надалі вдарять морози, то від холодового стресу рослини можуть загинути. Особливо ті, що у фазі 2 листка і менше», — зазначає фермер.

У 2023 році аграрії не змогли заробити на цибулі

Читати

Водночас він зауважує, що перевагою вирощування саме озимої цибулі на Одещині є волога. Бо вода для зрошування тут дорога. Ще один плюс — менше обробок, зокрема й гербіцидних.

Крім того важливо для фермера не лише виростити, а й раніше, ніж інші виробники вийти зі своєю продукцією на ринок.

Однак з осені мали іншу проблему: через теплу осінь у посівах почали поширюватись шкідники, які завдали шкоду сходам. Так само вони шкодили й надалі — в «лютневі вікна», тобто в зимові теплі дні.

«Сприятлива температура і завдяки цьому дуже багато шкідників попросиналось і бур'ян почав рости. Тому наразі посіви в не дуже доброму стані. А зараз іще й дощі. Тому заїжджати у поле з обприскувачем ще не час. Крім того і нічна, і середньодобова температура ще занизька, за таких умов препарати не працюватимуть, ефекту не буде ніякого», — пояснив Михайло Чимшир.

Зазначається, що період дозрівання озимої цибулі припадає на кінець травня — початок червня. Тоді вона буде готова до реалізації.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com