17 лютого 2024, 09:00, Україна

В посівах озимих почали відновлюватись ростові процеси

Майже кожного дня спостерігалися тумани та димка. Озимі культури протягом другої декади лютого переважно перебували у стані неглибокого спокою, хоча вищезазначене підвищення денних температур повітря сприяло початку відновлення ростових процесів озимих.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

Значного підвищення чисельності та активного розселення мишоподібних гризунів не відмічається. В озимих посівах майже усіх регіонів нараховується 1-3, осередково на окремих полях у крайових смугах Дніпропетровської, Миколаївської областей обліковувалося 4-6 жилих колоній на гектарі.

Наявні колонії сформовані в середньому з 2-5 нір. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 2-4, в осередках Волинської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Миколаївської, Черкаської, Чернівецької областей 5-9 жилих колоній на гектарі.

Читати по темі: Сценарії планування азотних підживлень озимих зернових і ярих просапних — поради фахівця

За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях пошкоджено 1-6% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав.

Захисні заходи залишаються актуальними у вищезазначених та інших областях, де варто продовжувати відслідковувати чисельність та шкідливість гризунів і за наявності порогової кількості (3-5 жилих колоній на гектар) здійснювати винищувальні заходи через внесення в жилі нори родентицидів дозволених до використання на території країни.

Олена Басанець, SuperAgronom.com