16 лютого 2024, 13:30, Техніка

У аграріїв зможуть вилучати техніку на потреби армії

Про це в ефірі телемарафону повідомила народний депутат України Юлія Клименко, пише видання unian.ua.

Зазначається, що мобілізаційний законопроєкт, який 7 лютого був підтриманий народними депутатами в першому читанні, змінює концепцію військо-транспортного обов’язку, робить його більш жорсткішим.

«Якщо раніше мова йшла тільки про юридичні особи — підприємства, в яких  вилучали транспорт, то тепер уже додалися фізичні особи — підприємці. Тепер в реєстр, який буде вести ЗСУ і ТЦК щодо транспортних засобів будуть передаватися дані не підприємствами і громадянами, а державними органами, зокрема, МВС. Ці транспортні засоби будуть на обліку і якщо вони будуть в реєстрі, то вони не зможуть бути проданими, закладеними, а також пересуватися між областями. Це дуже контроверсійні пропозиції», — повідомила Юлія Клименко, народний депутат України.

За словами Клименко, це може паралізувати роботу фермерських господарств, особливо невеликих, де мало транспорту. На даний момент, як додає народний депутат, існує постанова Кабміну про порядок вилучення транспорту на потреби армії, але вона «з якогось переляку є державною таємницею». 

Клименко наголошує, що немає доцільності вилучати таку сільськогосподарську техніку, як, зокрема, комбайни, сівалки, бо вони в армії не потрібні. При цьому визнає, що екскаватори, які можуть рити траншеї, а також машини для перевезення вантажів потрібні Силам оборони.

«Обмеження для пересування техніки по областях — взагалі маразм, бо деякі сільськогосподарські підприємства мають землі в різних областях, то техніка не зможе переїхати. Буду подавати поправки до законопроекту про мобілізацію, щоб не допустити підтримки норм, які не дадуть підприємцям нормально працювати, оскільки економічний фронт також важливий», — зазначила Юлія Клименко.

Нагадаємо, новий законопроєкт про мобілізацію передбачає, що підприємства та організації будуть зобов'язані забезпечувати в разі мобілізації доставку транспортних засобів та техніки на збірні пункти та у військові частини у визначений строк.

Олена Басанець, SuperAgronom.com