16 лютого 2024, 09:00, Добрива

Скорочення норм внесення добрив найменше вплинуло на азотну групу

Такі результати опитування, проведеного компанією Agrohub, оприлюднила керівниця напряму Agrohub Benchmarking Оксана Боброва в журналі The Ukrainian Farmer.

«Щоб з’ясувати, які підходи у використанні добрив застосовували агровиробники у сезоні-2023, у березні 2023-го ми опитали агрокомпанії щодо внесення таких діючих речовин, як азот, фосфор, калій і сірка та порівняли їх із фактичними обсягами внесених добрив у 2018- 2022 рр. Ці дані, хоч і були плановими, але дають змогу оцінити динаміку змін у виробничих підходах сезону-2023, оскільки на початку весни виробники вже мали затверджений план дій і закуплені добрива, частину яких внесли восени», — зазначила Оксана Боброва.

Як показали результати опитування, на кукурудзі та пшениці планувалося зменшення всього на 16% проти середніх даних за 2018–2022 рр., на соняшнику — на 19%, на ріпаку — на 21%, на сої — на 24%.

Читати по темі: Віктор Філатов: Сидерати можуть зробити доступними для рослин поживні елементи як від 100-400 кг/га міндобрив

Щодо інших діючих речовин, то є розбіжності залежно від конкретної культури. Наприклад, найбільше планувалося зменшити внесення калію та сірки на сої — плановий рівень внесення знизився від попередніх на 71%.

Значне зниження планових обсягів сірки також бачимо на кукурудзі — на 62%. По решті культур скорочення запланованих внесень калію, фосфору та сірки відбулося на рівні від 37% до 55%.

Олена Басанець, SuperAgronom.com