15 лютого 2024, 13:16, Посівна

В «Епіцентр Агро»​ цьогоріч вперше вирощуватимуть сою, вдвічі збільшать площі під ріпаком

Про це розповіла Світлана Нікітюк, керівниця департаменту з аграрних питань «Епіцентр К» «Епіцентр Агро» у ході бізнес-конференції Forbes AgriFood.

Такі зміни у структурі сівозміни вона аргументувала збитковістю вирощування кукурудзи в останні два роки. В сезоні-2024 культуру сіяти не будуть взагалі. Натомість, роблять ставку на олійні — збільшать вдвічі посіви ріпаку та додадуть до сівозміни сою, яку раніше не вирощували.

В планах також розширити переробку всієї вирощеної продукції.

«Ми вже 5 років переробляємо соняшник, з минулого року почали переробляти ріпак. На 100% переробили. Сою раніше не вирощували, цього року сіємо одразу 40 тис. га. З цього року починаємо переробляти сою. Поки на сторонніх потужностях. Ми рухаємось стратегічно до того, щоб переробляти всю продукцію, яку вирощуємо. Але, наприклад, в борошномельну галузь я не вірю. На мій погляд, це вмираюча галузь», — прокоментувала Світлана Нікітюк.

Раніше цього тижня, результати опитування Мінагрополітики України підтвердили, 70% українських аграріїв планують збільшити посівні площі під соєю, загалом на 21% у порівнянні з 2023 роком. Посівні площі під ярим ріпаком збільшаться на 24%.

Нагадаємо, АгроЗнавці BASF чекають на ваші запитання на тему Система захисту сої. Своє запитання ви можете поставити, заповнивши коротку анкету.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com