14 лютого 2024, 13:19, Урожай

На Миколаївщині і Харківщині відмічають зрідженість озимої пшениці на понад 10%

Про це йдеться в декадному огляді Укргідрометеоцентру на АПК-Інформ.

Зазначається, зразки були взяті метеостанціями з полів 25 січня.

Як уточнюється, за узагальненням результатів відрощування на посівах озимої пшениці в окремих районах Миколаївської (38% зразків), Київської (19% зразків), Сумської (25% зразків), Харківської (18% зразків), Житомирської (25% зразків) та Рівненської (50% зразків) областей виявлено незначну зрідженість посівів — не більше 10% загиблих рослин, що в межах природної зрідженості.

Читайте також: Посівний календар-2024: планування строків сівби

Зрідженість (11-20% загиблих рослин) відмічена в 5% зразків Харківської та 38% зразків Миколаївської областей. В основному це слаборозвинені з осені рослини, які увійшли в зиму у фазах 3-й листок та сходів.

«У озимого ячменю, жита, ріпаку та в багаторічних трав зрідженості не виявлено», — додали фахівці.

Також повідомляється, що за зимовим визначенням запасів вологи (зразки ґрунту відібрані з полів 8 лютого 2024 р.) на переважній частині полів у метровому шарі ґрунту містилося від 173 до 282 мм продуктивної вологи, в окремих районах східних, центральних, південних, Рівненської, Львівської, Чернівецької та Сумської областей — від 135 до 162 мм продуктивної вологи, що близько або вище середніх багаторічних показників.

«Лише в окремих районах Одеської та Херсонської областей вологозапаси метрового шару ґрунту становили 110-122 мм продуктивної вологи, що менше середніх багаторічних значень і зумовлено дефіцитом опадів у цих областях, який спостерігається впродовж грудня 2023 р. — початку лютого 2024 р.», — зауважують агрометеорологи.

Нагадаємо, результати відбору монолітів фахівцями Держпродспоживслужби показали, що кількість загиблих рослин озимих зернових не перевищує 2%.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com