10 лютого 2024, 09:00, ЗЗР

Болгарський уряд блокує імпорт українського соняшника під тиском фермерів попри дефіцит продукту на власному ринку

Про це розповів Преслав Райков, торговий менеджер болгарської олійноекстракційної компанії Magic Flame, у матеріалі: «Болгарські фермери помилково вважають, що український соняшник шкодить їхнім інтересам — болгарський трейдер» на Latifundist.com.

Зазначається, що минулого тижня Україна оголосила про запровадження автоматичного режиму експорту соняшнику до Болгарії. Автоматична процедура мала би спростити процес експорту. Однак Болгарія спростувала цю заяву.

«Ми прагнемо співпрацювати і купувати в Україні, пропонуючи конкурентоспроможні ціни, можливо, навіть кращі за турецькі. Потреба Болгарії у додаткових двох мільйонах тонн насіння соняшнику понад її поточний врожай, що постачається з різних країн, включаючи Україну, Молдову, Хорватію, Сербію та Польщу, є нагальною», — каже Преслав Рейков.

Болгарський уряд резонно не бажає продовжувати вести бізнес, посилаючись на розбіжності між словами і діями, бо контракти неможливо виконати через проблеми з ліцензуванням. Коли починається процедура ліцензування, втручання уряду стає очевидним. 

Преслав Рейков додає, що насправді український імпорт часто коштує дорожче, ніж місцеве насіння, і його присутність не знижує місцеві ціни. Навпаки, коли потік українського насіння зменшується, на світовому та європейському ринках спостерігається зниження цін на соняшникову рафіновану олію та шрот, що впливає на прибутковість болгарських фермерів.

«На жаль, складнощі ринкової динаміки не пояснюються належним чином місцевим аграріям та їхнім керівним організаціям. Натомість вони вимагають фінансової підтримки від уряду, не усвідомлюючи ширших економічних наслідків. Така ситуація не тільки призводить до втрат державних доходів та митного імпорту, але й увічнює цикл їх залежності від державної допомоги», — пояснює Рейков.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com