11 лютого 2024, 09:00, ЗЗР

В Одеській області відмічено початок живлення личинок хлібного туруна

Про це йдеться у фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

Середня чисельність личинок 0,5-1 екз., на кв.м. Віковий стан личинок: ІІ віку — 25%, ІІІ — 75%.

Скрізь у посівах озимих зернових культур площа заселення мишоподібними гризунами становить 15-39% з чисельністю 0,5-2 колонії на гектар з 2-4 жилими норами. На 7-43% площ озимого ріпаку нараховують 1-3, макс. 4 (Дніпропетровська, Миколаївська обл.) жилих колоній на гектарі з 2-6 норами в кожній. На багаторічних травах, садах інших місцях резервації середня чисельність гризунів становила 2-4, осередково до 6 (Волинська, Дніпропетровська, Івано-Франківська, Хмельницька обл.) колоній на гектарі.

Посівний календар-2024: планування строків сівби
Читати

Фітофагами за слабкого ступеня пошкоджено 2-10% рослин озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав. У західних, центральних та південних регіонах танення снігу призвело до затоплення від 7-25, подекуди у понижених місцях рельєфу до 33-80% нір мишоподібних гризунів (Київська, Черкаська, ін. обл.). У видовому складі на площах зайнятих під озиминою переважає полівка звичайна, в інших стаціях — польова та лісова, осередково — курганчикова миші.

Зазначається, у першій декаді лютого утримувалась не типова для цієї пори року з мінливою хмарністю погода. Опади у вигляді дощу, мокрого снігу, стрімке танення снігового покриву, підтоплення нір мишоподібних гризунів, перезволоження верхнього шару ґрунту не сприяли розповсюдженню мишоподібних гризунів.

Нагадаємо, за результатами відбору монолітів визначено, що кількість загиблих рослин озимих зернових не перевищує 2%.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com