1 лютого 2024, 15:00, Технології

Фахівці назвали ТОП-5 помилок у вирощуванні соняшнику в 2023 році

Вони озвучили 5 помилок, яких варто уникнути, якщо ви націлені на високу врожайність соняшника:
  • Неправильна підготовка ґрунту
Надмірне ущільнення ґрунту може призвести до порушення циркуляції води та повітря всередині ґрунтових шарів. Внаслідок чого обмежується розвиток кореневої системи, яка формується неправильно та здебільшого є недорозвиненою.
  • Ранні строки посіву при застосуванні високих норм ґрунтових гербіцидів
Це може призвести до гербіцидного стресу на рослинах соняшнику. Зокрема, використання ацетохлору вимагає обережності та відповідних термінів посіву. Адже стресові чинники можуть мати серйозний вплив на рослини, що призводять до значних втрат урожайності.
  • Нехтування попередниками у сівозміні
Вирощування соняшнику після гороху, сої чи ріпаку може призвести до негативних наслідків. Важливо памʼятати, що залишки сульфонілсечовинних препаратів, зостаються в ґрунті в активній формі та можуть давати післядію, що призводить до зниження врожайності.
 

Читайте також: Гербіцидний захист сої і кукурудзи: період розпаду діючих речовин та як запобігти післядії

  • Глибока заробка насіння
Глибока заробка насіння може призвести до втрати польової схожості та нерівномірного проростання. Тож, важливо визначити оптимальну глибину посіву.
  • Високі дози азотних добрив.
Застосування високих доз азотних добрив може призвести до дисбалансу NPK, що негативно впливає на розвиток соняшнику. В результаті надлишку підвищується схильність рослин до вилягання та хвороб. Зменшується розмір кошика та маса 1000 насінин, а також вміст олії. Тож, важливо дотримуватися балансу основних елементів живлення!
 
Меланія Несмачна, SuperAgronom.com