31 січня 2024, 09:00, Посівна

Ярий ріпак, горох і цукровий буряк витримують заморозки, та з надранньою сівбою спішити не варто

Температури, які можуть витримувати ранні ярі культури, наведено у матеріалі: «Посівний календар-2024: планування строків сівби» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що запізнення із сівбою ярого ріпаку на 5-10 днів виллється зниженням врожаю на 25-30%, а то й на 50%. Оскільки ярий ріпак — холодостійка культура, його насіння може проростати за температури ґрунту на рівні 5 см 2-3°C, сходи переносять заморозки до -3°С, рослини у фазі 4-6 листків — до -7°С. Тим не менш, сіяти ярий ріпак краще всього при прогріванні ґрунту на глибині 5 см до 5-7°C. Найпізніший термін сівби ярого ріпаку зазвичай припадає на першу половину травня. 

«Не терпить ярий ріпак ґрунтову кірку. На важких за механічним складом ґрунтах вона утворюється після весняних дощів і лиш в такому випадку від надто ранніх термінів сівби ярого ріпаку слід відмовитися», — йдеться в матеріалі. 

Умови надто ранньої сівби для початку вегетації можуть бути ускладнені заморозками, які пошкоджують сходи. До прикладу, квітень-травень 2021 та 2023 років відзначилися тривалими дощами і заморозками, що вплинуло на вітермінування посівної. 

Цукровий буряк терпить холодні плюсові температури, але чутливий до морозу у фазі сходів. Тимчасові заморозки до -3-5°C культура може перенести, однак успіх виживання залежить від вологості ґрунту. Наприклад, у перезволоженому холодному ґрунті існує загроза ураження сходів коренеїдом. Оптимальні строки для цукрового буряка настануть, коли ґрунт прогріється до 10-12°С.

Сходи коріандру терплять короткочасні заморозки до -10°C. Оскільки це дрібнонасінна культура і вологолюбна, сіяти його потрібно чим раніше, щоб застати вологу. Температури ґрунту на глибині 5 см 4-6°С цілком достатньо.

Горох витримує приморозки до -6-7°C, що спонукає фермерів південних областей сіяти його на зиму. Втім, оптимальна температура ґрунту для сівби гороху становить 4-10°С.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com