30 січня 2024, 10:38, Добрива

На момент внесення карбаміду його може не вистачити на ринку — експерти

Як повідомляє УкрАгроКонсалт, причому в ці місяці виробники продавали наперед селітри більше, ніж вироблялось.

Зазначається, що ситуація із карбамідом схожа, але через те, що восени трейдери закупили багато селітри за цінами на 3-4 тис. грн нижче за грудневі, ринок не відчуває дефіциту пропозиції за достатньо вигідними цінами.

«Щодо сечовини, якої більше споживали крупні господарства, можна відмітити реальний дефіцит карбаміду, єдиний виробник — Черкаський «Азот». За даними самих трейдерів, виробники продають товар вже на кінець березня-квітень. По суті, на січень-лютий обсяги виробництва будуть по 30 тис. т на місяць, імпорт скоротився через проблеми на кордонах та цінові гойдалки на світовому ринку. На момент внесення карбаміду може просто не вистачити (чи виробники не встигнуть відвантажити, чи імпорт не встигне розмитнитись), але фізично товару може не вистачити на складах. Розуміючи це, український виробник підняв ціни на карбамід до 22500 грн/т, з доставкою з 22 січня 2024 року», — наголошується у повідомленні.

Читати також: Зекономити на добривах, уникнути вовчка — переваги вирощування гібрида соняшника Авалон

Як зазначається, за даними ІА Інфоіндустрія, наразі забезпеченість по карбаміду для весняних польових робіт не перевищує 65%, це найнижчий показник серед азотних добрив і саме карбамід в січні найбільш частіше шукають трейдери й великі покупці азотних добрив.

«Другим цікавим, але досить доступним за ціною добривом є сульфат амонію, якого купили достатньо багато ще в листопаді. Це гранульоване добриво подорожчало через складнощі із імпортом з 13000 грн/т до 15000-15500 грн/т, з доставкою. Навіть при ціні в 17000 грн/т воно є вигідною альтернативою іншим дорогим азотним добривам», — підкреслюється в повідомленні.

Зазначається, що ринок азотних добрив дуже динамічний, підпадає під вплив як зовнішніх, так і внутрішніх факторів, але остаточно ринок сформується до 1 лютого 2024 року. Дефіцит по окремих азотних добривах аграрії спробують компенсувати іншими видами.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Посівний календар-2024: планування строків сівби