29 січня 2024, 15:21, Світ

Протести фермерів поширюються по всій Європі

Про це повідомляє УкрАгроКонсалт.

Райони навколо міст Бордо та Ліон в південній частині Франції продовжують відчувати найбільші транспортні збої в країні, оскільки трактори та сільськогосподарська техніка блокують основні автомагістралі. Арно Руссо, який очолює профспілку фермерів FNSEA, заявив 24 січня, що подальші дії заплановані в більшості регіонів.

Євросоюз планує послабити правила щодо генетично модифікованих рослин

Читати

Вимоги протестувальників варіюються від збільшення фінансової підтримки для компенсації витрат на екологічні стандарти Європейського Союзу до зменшення регулювання їх діяльності. Вони також борються з впливом інфляції на ціни на енергоносії та пальне, а також з конкуренцією з боку більш дешевого аграрного імпорту.

У Польщі фермери планують заблокувати дороги у 250 місцях на знак протесту проти планів ЄС щодо обмеження викидів вуглекислого газу, а також проти того, що організатори назвали неконтрольованим імпортом продовольчої продукції з України.

Відносини між Польщею та Україною загострилися в 2023 році після того, як попередня адміністрація Польщі обмежила імпорт зерна з України у відповідь на протести фермерів за кілька місяців до парламентських виборів 15 жовтня.

Близько 200 фермерів зібралися в центрі Брюсселя 24 січня, заявивши, що вони більше не можуть справлятися з екологічними правилами ЄС і падінням доходів. Понад 1000 фермерів з тракторами також почали акцію протесту в центрі Вільнюса в Литві.

Протести відбулися після аналогічної напруженості в Німеччині та Нідерландах через скорочення субсидій і схвалення європейських законів про захист навколишнього середовища.

Прим. Про те, як господарюють німецькі фермери, можна прочитати в нашому репортажі.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Британських фермерів зобов’язали застосовувати інгібітори уреази у разі використання карбаміду