26 січня 2024, 10:25, Насіння

Врожайність соняшника 3 т/га без добрив і в посушливих умовах — аграрій поділився досвідом

Про це він розповів у матеріалі: «Соняшник Авалон для складних економічних та погодних умов».

Господарство невеликке, фермер Віктор Сироватка обробляє 30 га. Сівозміна 4-пільна: пшениця, соняшник, кукурудза і пар. Минулого року вперше посіяли гібрид соняшнику Авалон, відвели під нього 6 га. 

«Сіяли з нормою висіву 55 тис./га, без добрив і взагалі по вегетації не вносили ніякого живлення. Попередником була пшениця, а перед тим — пар. Гербіцид лише ґрунтовий застосували. У нашому регіоні посухи вже стали традицією, але Авалон дуже добре витримав такі умови. Стояв гарний такий, кошики великі, виповнені. Ось так, зовсім без добрив отримали по ньому 3 т/га. Під наступний урожай знову посіємо — уже 8 га, запланували поле, також після пшениці», — підтверджує такі характеристики гібрида Віктор Сироватка, аграрій з Кіровоградщини.

Читати також: Стресостійкість в жорстких експериментах — особливості соняшника Авалон

У компанії «Євросем» кажуть, гібрид Авалон досить пластичний. Цю пластичність добре показують випробування на експериментальних ділянках у різних регіонах, які фахівці закладають у рамках науково-дослідної платформи «Поле знань». В рамках цих випробувань гібрид вирощується в регіонах з півдня до півночі.

Цікаво, що в різних областях, з півночі на південь, висота рослин гібрида суттєво відрізняється. На території Сумської області вона була близько 2 м 20 см, тоді як в Одеській — лише 1 м 30 см. Пластичність Авалона проявляється також у тому, що у нього досить широкий діапазон строків сівби. Наприклад, у південних регіонах його можна сіяти практично після початку весняного обробітку ґрунту, коли температур ґрунту досягла 7-9 °С. Тобто хоч така температура іще не оптимальна для соняшника, але Авалон уже можна сіяти і за таких умов. Так само і щодо пізніх термінів сівби — на урожайність цей фактор істотно не вплине, кажуть фахівці.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com