25 січня 2024, 10:39, Добрива

Чи доцільне підживлення озимих взимку пояснив науковець

За словами фахівця, багато аграріїв планували проводити підживлення по мерзлоталому ґрунту, але цей період в останні роки є дуже нестабільним і короткочасним, тому не завжди вдається провести підживлення по мерзлоталому вчасно і правильно.

«У зв'язку із цим фермери задають питання: а якщо прямо зараз, не чекаючи березня місяця, у січні-лютому проводити такі підживлення, поки є плюсова температура?  Щоб відповісти на це питання, насамперед потрібно розуміти, в якій фазі росту і розвитку перебуває ваша озимина», — наголосив науковець.

Він показав ділянку поля, на якій озимина перебувала у фазі 3 листків, тобто у фазі початку кущення. За словами пана Сергія, це саме та фаза, щодо якої можна говорити про необхідність проведення підживлення по мерзлоталому ґрунту, оскільки такий прийом сприятиме активному весняному кущенню й утворенню більшої кількості продуктивних пагонів. Якщо ж рослини добре розкущені й утворено більше продуктивних пагонів, то такі посіви, за словами експерта, не обов’язково підживлювати по мерзло-талому ґрунту.

Читати також: Ціни на азотні добрива від OSTCHEM зростуть вже з лютого

«Якщо ж пагонів іще більше, то таке підживлення взагалі може бути шкідливим. Оскільки утворюється більша кількість непродуктивних пагонів і рослина витрачає свої сили  на їх утворення, при цьому такі пагони не зіграють ролі у формуванні врожаю», — підкреслив Сергій Авраменко.

За його словами, щодо проведення підживлення взимку однозначних порад дати неможливо. Адже його доцільність залежатиме, зокрема, від того, наскільки теплою загалом буде зима. Якщо вона справді буде теплою і сильні морози будуть відсутні, то такий агроприйом відіграє позитивну роль і на рослинах утворяться додаткові пагони кущення й частина з них стануть продуктивними.

Натомість якщо повертатимуться морози, то підживлена озимина, в разі відновлення вегетації в теплі періоди, ризикує підмерзнути.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Вносити добрива варто раніше, щоб виграти час для проникнення азоту на нижчі рівні росту коренів — польський професор