23 січня 2024, 16:40, Світ

Китай розширює площу посівів і перелік дозволених ГМ-сортів сої та кукурудзи

Про це пише Reuters.

Зокрема, Міністерство сільського господарства схвалило внутрішнє виробництво ще шести сортів генетично модифікованої кукурудзи, двох сортів сої та одного сорту бавовни. Дозвіл на сорти діятиме 5 років, починаючи із січня 2024 р.

Зони висіву більшості сортів розширили з «екологічно придатних» територій на всю країну. Раніше деякі сорти кукурудзи були обмежені північними або південними районами виробництва.

Для імпорту міністерство схвалило генномодифікований сорт сої, стійкий до комах і гербіцидів.

Зокрема, в грудні 2023 р. Китай видав ліцензії 26 компаніям на виробництво та продаж ГМ кукурудзи та насіння сої, а минулого тижня схвалив додаткові сорти ГМ сої та кукурудзи для імпорту та виробництва. Також в уряді КНР повідомили про успішне завершення пілотних проєктів з комерціалізації ГМ-соєвих бобів і кукурудзи.

Читати по темі: Чи таке шкідливе ГМО для вирощування і використання у їжу в Україні?

Варто зазначити, що Китай протягом багатьох років досить обережно ставився до впровадження ГМ-культур, але останніми роками поступово дозволяє вирощування вказаних культур у комерційних цілях.

Оскільки китайським компаніям тепер дозволено розробляти та продавати ГМ-насіння, цілком імовірно, що Пекін активніше видаватиме дозволи на імпорт, що зробить ГМ-насіння привабливішим і створить значну перевагу для китайських насіннєвих компаній за кордоном.

Олена Басанець, SuperAgronom.com