22 січня 2024, 13:30, Добрива

Затримки при розмитненні добрив вплинуть на ріст цін та конкурентоспроможність українських аграріїв

Таку думку висловив директор ТОВ «УкрХімЕкспорт» Олексій Малеванець у спецпроєкті «Митниця шукає російський слід в імпортованих добривах. Що відбувається на кордонах та до чого готуватися ринку?», пише Kurkul.com.

За його словами, добрива вже ростуть в ціні. Наприклад, до проблем при розмитненні, сульфат амонію коштував 13,2 тис. грн/т з ПДВ в порту Ізмаїл, зараз коштує 15,2 тис. грн/т з ПДВ. Зростання на 2 тис. грн/т за 3 тижні — це дуже великий темп зростання ціни. І це ще не сезон.

«До того ж проблеми з розмитненням вже привели до скорочення обсягів імпорту і це вже натяк на те, що весною буде дефіцит мінеральних добрив на внутрішньому ринку України. Добрива — це врожай. Врожай — це валюта в Україну. Тому, вважаю, що потрібно негайно створити робочу групу з представниками Мінекономіки, митниці, профільних асоціацій, ТППУ та розробити прозорий та єдиний механізм з оцінки країни-походження добрив при розмитненні», — зазначив Олексій Малеванець.

Водночас із селітрою катастрофічної ситуації, найімовірніше, не буде.

За словами комерційного директора «Санагро Україна» Дениса Дмитрієва, можливий невеликий дефіцит в пікові періоди, але національний виробник зможе його перекрити, нехай із запізненням для фермера.

А от щодо карбаміду національний виробник покрити потреби на 100% не зможе, тому не виключено, що його на ринку на всіх не вистачить.

Аналогічна ситуація і щодо сульфату амонію. Його у достатніх обсягах виробляло підприємство «Сумихімпром». Але минулого сезону виробництво на заводі не запускалося і, ймовірно, в поточному сезоні не запуститься.

Відповідно, майже весь сульфат амонію Україна імпортує. Виключення складає незначна частина, що виробляється всередині країни з коксохімічної сировини внутрішнього походження. Всі основні обсяги законтрактованого імпортерами сульфату амонію повинні відбутися якраз у січні-лютому.

«Якщо розмитнення добрив і надалі блокуватимуться, то щодо цих позицій буде величезний дефіцит, який фермеру не має більше де купити. Ще одним негативним наслідком такого «блокування» може стати подорожчання наявних залишків добрив, що в кінцевому результаті, лише ускладнить і до того не просте життя для наших фермерів», — підсумував Денис Дмитрієв.

Нагадаємо, за даними УКАБ, станом на 15 січня 2024 р. щонайменше 12 тис. т мінеральних добрив з 20 різних партій, що прямували до України суднами, залізницею та автотранспортом, були заблоковані на митниці без зрозумілих підстав та з порушенням норм Митного кодексу.

Олена Басанець, SuperAgronom.com