22 січня 2024, 10:30, Україна

Вилучення кукурудзи із сівозміни знижує врожайність інших культур до 15%

Ще не всю кукурудзу зібрали аграрії 11 областей. Найбільше зернової зимує на полях Херсонщини (45%) та Харківщини (38%).

Фермери масово залишають кукурудзу в полі, оскільки ціни дуже низькі, дорого сушити, експорт ускладнений. Багато з них цьогоріч планують навіть відмовлятись від кукурудзи взагалі та переходити на вирощування олійних.

Проте не всі аграрії вважають кукурудзу збитковою. Про це йдеться у спецпроєкті  на Kurkul.com.

Фермер з Кіровоградщини, керівник ФГ «Байбарак» Микола Байбарак розповів, що цього сезону їхнє господарство не мало проблем з кукурудзою. Її зібрали ще у вересні, і вона не потребувала додаткової сушки. 

«Погодні умови сприяли нам цьогоріч. У серпні практично 2,5 місяця були посушливими. Тому наша кукурудза не потребувала додаткового сушіння. Урожайність 5 т/га при вологості 12%, — каже аграрій.

В холдингу LNZ Group також не планують відмовлятися від кукурудзи. 

«Замінити кукурудзу на інші зернові культури економічно не так і вигідно, а збільшення площ посіву сої чи соняшника буде мати інші негативні наслідки. До того ж кукурудза на сьогодні є найбільшим джерелом органіки у ґрунті, що особливо відчутно за відсутності органічних добрив. Якщо два роки з п’яти у сівозміні відсутня кукурудза, то урожайність інших культур знижується на 10-15%», — розповів керівник агродепартаменту LNZ Group Олександр Хмелюк.

До слова, у 2023 р. в Україні кукурудзою засіяли 3,8 млн га. У 2022 р. відповідна цифра складала 4,3 млн га. Тобто, фермери вже суттєво знизили площі під ярою зерновою культурою, в очікуванні не надто хорошого фінансового результату. Однак кукурудза залишається важливим складником сівозмін в Україні та не може бути вилучена з обороту одномоментно, навіть якщо ситуація зі збитковістю вирощування не виправиться.

Олена Басанець, SuperAgronom.com