21 січня 2024, 10:35, ЗЗР

В одного з видів попелиць, які шкодять бобовим у всьому світі, виявлено резистентність до низки інсектицидів

Як повідомляє AgroPades, дослідники в Австралії вперше задокументували стійкість до інсектицидів у зібраних у полі популяціях синьо-зеленої попелиці Acyrthosiphon kondoi.

Еватт Чиргвін, еволюційний біолог з Cesar Australia та автор дослідження, пояснив, що дослідження було викликане повідомленнями про те, що звичайні інсектициди не здатні контролювати популяції A. kondoi.

«Нашою головною мотивацією було допомогти австралійським виробникам зрозуміти нові проблеми боротьби зі шкідниками. Австралійські виробники традиційно покладаються на два типи інсектицидів (органофосфати та карбамати), щоб захистити свої бобові культури від A. kondoi. Однак останніми роками багато виробників у Південній Австралії повідомили, що ці інсектицидні засоби більше не контролюють A. kondoi, і цей шкідник, можливо, вперше розвинув стійкість до інсектицидів», — кажуть дослідники.

Біологічний захист рослин від бур’янів: особливості, етапи, перспективні гербіфаги

Читати

A. kondoi є шкідником сільгоспкультур у США, Південній Америці, Азії, Європі, Африці та Австралії. Чиргвін пояснив, що ці комахи шкодять культурам, живлячись верхнім листям, стеблами та кінцевими бруньками. Попелиця також завдає непрямої шкоди, поширюючи віруси рослин.

Команда зібрала популяції A. kondoi із посівів сочевиці та люцерни, де нещодавно повідомлялося про невдачі боротьби з інсектицидами у Вікторії, Південній Австралії та Новому Південному Уельсі. Популяції піддавали впливу різних інсектицидів у біотестах, що виявило помірну стійкість до трьох груп інсектицидів: органофосфатів, карбаматів і піретроїдів.

Чиргвін зазначив, що відкриття стійких до піретроїдів популяцій A. kondoi було несподіваним — використання піретроїдів для боротьби з A. kondoi в Австралії є відносно обмеженим, і тому автори не думали, що комахи зазнають достатнього тиску селекції, щоб розвинути стійкість.

«Тепер ми підозрюємо, що популяції A. kondoi регулярно піддаються дії інсектицидів на основі піретроїдів, оскільки ця речовина широко використовується в посівах бобових і на пасовищах для боротьби з іншими шкідниками (наприклад, міридами, бавовниковою совкою та ін.), які часто зустрічаються поруч з A. Kondoi», — пояснив він.

Дослідники не виявили доказів стійкості до іншого інсектициду — флупірадифурону. Це не дивно, враховуючи, що хімічна речовина була введена на австралійський ринок лише в 2016 році і не зареєстрована проти A. kondoi в країні.

«Чергування між різними типами інсектицидів може допомогти зменшити тиск селекції на популяції шкідників. Таким чином, виробникам потрібні різні варіанти для боротьби з A. kondoi та для того, щоб ці хімікати були доступними за економічною доцільністю», — кажуть дослідники.

І додають, що більша підтримка варіантів нехімічного контролю також може забезпечити альтернативні шляхи боротьби з A. kondoi та знизити їх стійкість до інсектицидів. Природні вороги (наприклад, сонечка та паразитоїдні оси) забезпечують ефективний варіант біоконтролю для багатьох попелиць. Крім того, виробники можуть використовувати деякі культури, у яких були виведені сорти зі стійкістю рослин до живлення попелиць.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com