20 січня 2024, 10:39, Добрива

Ознаки неякісних гранульованих добрив пояснили фахівці

Зазначається, що гранульоване мінеральне добриво називається «комплексним» чи «складним» за рахунок вмісту декількох макро-, а також мезо- і мікроелементів. Фосфор, як ключовий компонент такого типу добрива, може бути апатитного та фосфоритного походження (магматична та осадова порода, що різниться різною природною концентрацією власне фосфатів і % домішок в породі.

«Зокрема, існують різні види апатитів — фторапатити, хлорапатити тощо, методи екстракції (суперфосфатний, нітрофосфатний, метод суміші кислот) впливають на кінцеву розчинність та супутній вміст, наприклад, амонійного (амонізований суперфосфат) азоту та домішок (гіпсу, наприклад). Інші компоненти гранули — солі інших поживних елементів (калійні солі, сульфати/нітрати магнію, цинку, міді тощо, борати, молібдат амонію/натрію, наповнювач гранули, антизлежувач тощо. Чим більш однорідна (за кольором і консистенцією) гранула в розрізі, тим вища ймовірність її ефективності та високої фізичної та хімічної розчинності у ґрунті», — зазначають фахівці.

За їхніми словами, гомогенність внутрішньої структури означає, що складники гранули вже були в стані розчиненої суспензії/рідини перед грануляцією і тому мають апріорі вищу розчинність у ґрунті за однакових умов, порівняно з гранулами, що мають «веселку» різних кольорів всередині.

Зображення демонструють різноманітні варіації гранул на ринку України різних виробників та їхній зовнішній/внутрішній вигляд (Фото зі сторінки «Відверто про живлення рослин»)

«Різні кольори означають ті чи інші сполуки поживних речовин: калійні солі (червонуватого або сіруватого відтінку), суперфосфати/DAP/фосфоритне борошно (тьмяно сіруватий відтінок), аміачна селітра (світлого білуватого кольору), каолінова глина чи гіпс як наповнювач тощо. Добре, звісно, що вони взагалі є в гранулі. Проте такі добрива мають, зазвичай, нижчу ефективність в польових умовах, гранули таких добрив не розчиняються, а розсипаються в ґрунті (або ж іще в мішку), що принципово різне. Низька твердість гранул призводить до закупорювання /залипання пилової фракції в туковисівних агрегатах сівалок, їх зношення, сівалка не витримує норму на гектар. В цілому, єдиний аргумент продавців такого добрива — ціна за тонну, що загалом не має значення, якщо ви хочете отримати результат в полі, а не «закрити» для галочки статтю витрат «припосівні добрива», без огляду на ефективність самого добрива в полі», — наголошують автори повідомлення.

І додають: слід пам’ятати, що складне добриво низької якості за певних умов (посуха, зависока норма локально в рядок тощо) може показати не лише нульову прибавку до врожайності, а у «мінус».

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Рекомендації за результатами аналізу ґрунту — експерт назвав фактори, які слід враховувати