19 січня 2024, 13:45, Технології

До 20% посівів озимих може бути втрачено в Запорізькій області через значні морози

Про це повідомляє Суспільне.Запоріжжя.

Анатолій Авраменко, головний агроном одного з фермерських господарств області, розповів, що через значні морози може бути втрачено до 20% врожаю озимих культур.

«Рослини були повністю під льодовою кіркою, а це не дуже добре для зимування озимих культур. Коли вкритий ґрунт і рослина кіркою, воно починає там утворюватися газоутворювання і озима пшениця перестає дихати і потім починає задихатися, починається випрівання, вимокання озимих і випадіння», — каже агроном.

Зараз же на рослинах залишилося 30% льодової кірки. За словами Анатолія Авраменка, якщо надалі не вдарять морози та значні опади, втрат врожаю ріпаку бути не повинно, на відміну від озимої пшениці.

«Зараз льодова кірка є, але вона неповна. Втрати будуть, де є нерівні поля, є блюдця, там буде вимокання, випрівання рослин, випадіння буде по-любому», — зазначає фахівець.

Читати також: Льодяною кіркою покрились посіви озимих у деяких районах південних областей

Вже тиждень вкриті льодовою кіркою й плодові дерева, розповів головний агроном іншого фермерського господарства Андрій Стефановський. Проте завдяки вчасному обрізанню гілок та правильному догляду дерева залишились неушкодженими.

«Я дивився всі бруньки і пагони — все ціле. Для порівняння — у приватному секторі дерева вже мають ушкодження камбії. Розрізаємо і дивимось, що місцями є коричневе», — каже він.

Назвати точні втрати врожаю після цьогорічних морозів агрономи можуть після вирізання монолітів у кінці січня для озимих, а також в середині лютого для кісточкових і плодових культур, зауважив Олександр Ясинецький, виконувач обов’язків директора обласного департаменту агропромислового розвитку.

Попри січневі морози Олександр Ясинецький вважає, що цього року ситуація з врожаєм є кращою, ніж торік, бо наявна більша волога завдяки дощам та снігу. Точно оцінити втрати агрономи зможуть лише з 25 січня.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com