14 січня 2024, 12:50, Добрива

Кальцій для ріпаку — потреби та норми внесення назвали польські експерти

Тому потреба в кальції при вирощуванні ріпаку значно вища, ніж у випадку з зерновими культурами — як правило, дводольні культури поглинають більше цієї поживної речовини, ніж однодольні культури. Наприклад, озима пшениця з кожною тонною забирає з ґрунту 4-5 кг кальцію.

Про це повідомляє Farmer.pl.

Хімічна меліорація ґрунтів: меліоранти та їх застосування

Читати

Зазначається, що слід також пам'ятати, що кальцій із ґрунту виноситься не лише культурою. Низка інших факторів сприяє підкисленню, наприклад, кількість опадів і внесення мінеральних добрив (переважно азоту та сірки). Озимий ріпак може бути особливо вразливим до низького pH. Він не тільки має високу потребу в кальції, а й більш сприйнятливий до підкислення через більшу потребу в сірці, ніж, наприклад, зернові (а також через високу потребу в азоті). 

Зауважується також, що підкислений ґрунт це й менше поживних речовин.  При рН 5 азот і калій засвоюються лише на 50%, а фосфор на 30-40%. За внесення 250 кг/га Polifoskа 6 при такому низькому pH (тобто 15 кг N, 50 кг P, 75 кг K), рослина здатна поглинути лише 7,5 кг N, менше 40 кг K і 20 кг P. Решта інгредієнтів залишаються непродуктивними. 

«Собівартість такого підживлення, за ціною 3200 зл/т, становить 800 зл/га. Але понад 400 злотих з кожного гектара — це даремно витрачені гроші. Ми не можемо компенсувати будь-які втрати, спричинені низьким рН восени, але якщо рН надто кислий, доцільно додати кальцій перед внесенням азоту, щоб азот, що надходить навесні, міг бути використаний якнайкраще», — роз’яснюють польські фахівці. 

Чим більше азотних і сірчаних добрив, тим більше слід приділяти увагу кальцію. Для нейтралізації підкислення, спричиненого 1 кг азоту, за підрахунками, потрібно приблизно 1,5 кг CaO, а для нейтралізації кілограма сірки — вдвічі більше CaO (2 кг). Додавши до цього високу потребу в кальції через виніс з урожаєм, треба розуміти, що будь-яка весняне внесення кальцію вимагатиме високих доз. 

«Хоча, звичайно, багато залежить від рівня кислотності ґрунту. Якщо ґрунт досить стійкий за реакцією, а вміст кальцію оптимальний для ріпаку, дози не обов’язково мають бути максимальними. Цього достатньо для підтримки оптимального рН для ріпаку (який передбачається в діапазоні 6,3-7,2, оптимально вище 6,5). Вищі рекомендовані дози, як правило, дають на легших ґрунтах, де рН зазвичай нижчий. Водночас слід пам’ятати, що навіть на ґрунтах у дуже хорошому стані, де очікуються вищі врожаї, а отже, застосовуються вищі дози добрив (особливо азоту та сірки), для підтримки належного рН необхідно вносити вищі дози вапна. Однак, якщо ділянка зі стабілізованим рН і помірним мінеральним живленням, внесення для підтримки рН у більшості випадків може базуватися на середніх або нижчих рекомендованих дозах», — зазначається у повідомленні.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Рівень кислотності ґрунту: вплив вмісту певних поживних елементів