14 січня 2024, 10:36, Посівна

Під урожай-2024 на Сумщині удвічі збільшили посіви озимого ріпаку і на чверть зменшили пшениці

За словами агронома Миколи Собка, рослини в посівах, висіяних до 30 вересня, мають 2-3 стебла. А висіяні після 30 вересня, здебільшого сформували 4 листочки й вступили у фазу початку кущення. Тобто 2-3 етап органогенезу. Це показники хороші для зимостійкості, морозостійкості рослин.

«Відсоток цукрів у рослинах сформованого вузла кущення становить 23-24%. На цю пору це цифра, яка відповідає середньому багаторічному значенню і є хорошою. Сподіваємось, до березня триматиметься такий температурний режим, у межах 5-6 градусів, і різких коливань не буде», — додає науковець.

Читати також: Льодяною кіркою покрились посіви озимих у деяких районах південних областей

Зазначається, що на Сумщині озимою пшеницею засіяно 105 тис. га, це майже на третину менше минулого року, переважно — через війну.

«Сумськими аграріями вирощується не лише озима пшениця, а й озимий ріпак, посівні площі якого останнім часом дещо збільшились, майже до 30-40 тис. га. У попередні роки ця культура вирощувалась на площі 10-15 тис. га. Традиційно вирощується озиме жито, хоча посівні площі його незначні й становлять в межах 5-6 тис. га», — каже Віктор Кабанець, керівник Інституту сільського господарства Північного сходу.

Нині загрози для озимих зернових культур немає, каже він.

«На сьогодні ситуація з перезимівлею не викликає тривоги, попри пікові моменти зниження температур, але температура на вузлі кущіння, при критичній температурі мінус 17-18 °С, ще далека до цього. Сніговий покрив є, погодні умови сприятливі», — пояснює Віктор Кабанець.

Стан посівів озимої пшениці надалі залежатиме від температури та наявності й величини снігового покриву.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com