11 січня 2024, 16:43, Україна

Запуск другого етапу ринку землі не збільшить кількості бажаючих продати власні земельні ділянки

Про це розповів керівник земельної агенції Volodar Володимир Нагорний в матеріалі Малоймовірно, що іноземці отримають дозвіл купити землю в Україні на Kurkul.com.

Поява на ринку юридичних осіб не призведе до значного зростання цін на землю. За словами Володимира Нагорного, можливо для того, щоб мати більшу пропозицію, покупці земель будуть збільшувати вартість землі, аби спонукати власників до продажу. Але це зростання буде не більш ніж на 10-15%, впевнений фахівець. Відповідно, суттєво на бажання власника продавати землю воно не вплине. 

«Наразі і на першому, і на другому етапі ми бачимо, що зазвичай холдинги не купують землі, які орендують. Агрохолдинг не має права цього робити в силу законодавчих обмежень, оскільки практично в кожному холдингу у засновниках є якась частинка нерезидента в статутному капіталі. Скажу більше —  з 2021 року в Україні не зафіксовано жодного випадку, щоб холдинг у фермера викупляв земельні ділянки», — каже він.

У цивільному обороті в Україні, залежно від області, зараз перебуває 0,5-0,7% від усіх сільськогосподарських земель. У нас в Україні абсолютно всі бояться холдингів. Чому бояться мені мало зрозуміло.

Як зазначив, Володимир Нагорний, якщо подивитися на  суху мову цифр — просто включити холодний розум — у нас холдинги, які входять в топ-100 найбільших аграрних підприємств, мають в оренді 6,2 млн га. При цьому ріллі в країні 32 млн га. Тобто холдинги не орендують навіть 25% всіх земель в державі. А от малі фермери орендують левову частку земель —  близько 20 млн га. 

Нагадаємо, що компанія Volodar наразі проводить додатковий набір інвесторів для придбання земель в усіх регіонах так званого кукурудзяного поясу (лісостепової зони).

У чому перевага співпраці з агенцією?

Volodar надає допомогу в:

  • підборі ліквідної ділянки землі для інвестицій;
  • оформленні документів на землю;
  • підборі найвигідніших пропозицій продажу;
  • залучені інвесторів для збереження земельного банку.

Деталі щодо співпраці можна дізнатись за тел.: +38 (093) 081-18-17.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com