10 січня 2024, 13:28, Технології

Видове різноманіття гальмує розвиток хвороб та шкідників: рекомендації канадського фахівця

Про це розповів Джоел Вільямс, канадський фахівець з ґрунтознавства, пише видання Farmer Weekly.

Фахівець каже, що існує три рівні різноманіття:

  • Часове (ротація) — це сівозміна, де все ще вирощують монокультуру, але з часом урізноманітнюють її, щоб зменшити кількість шкідників і хвороб. Можна розширити сівозміну і поєднувати озимі та ярі культури, покривні культури або впроваджувати більш нові товарні культури.
  • Просторове — фізичне розділення між рослинами, наприклад, пересівання.
  • Генетичне — вирощування суміші різних сортів, що мають різну генетичну стійкість.

Існує можливість поєднати ці рівні, і Джоел вказує на голландську роботу з картоплею, на посівах якої вивчали розвиток фітофторозу, період накопичення хвороби. Рівень накопичення шкодочинних організмів у монокультурі перевищував поріг та викликав захворювання протягом чотирьох днів. При введенні 6-метрових смуг з чергуванням сортів картоплі цей період затягнувся до шести днів. При чергуванні смуг по 3 м для досягнення порогового рівня знадобилося трохи більше 10 днів.

Читати по темі: Збільшення вмісту органічної речовини в ґрунті майже на 1% завдяки покривним культурам та no-till. Іноземний досвід

На наступному рівні, при впровадженні суміші сортів, цей час збільшився до 16 днів при використанні 6-метрових смуг. Понад 20 днів при використанні 3-метрових смуг. Це свідчить про те, що поєднання просторового та генетичного різноманіття може уповільнити цей процес. 

Також варто звернути увагу на інше дослідження щодо поширенню хвороб, в якому розглядалося від 1 до 60 видів рослин. Зі збільшенням різноманітності рослин-господарів з'являється більше різноманітних патогенів. Але їхня здатність викликати хворобу знижується. 

Схожа історія зі шкідниками: огляд 351 дослідження показав, що зі збільшенням кількості видів рослин чисельність шкідників зменшується, а кількість корисних організмів зростає.

Для сільськогосподарських виробників одним з практичних способів збільшення різноманітності на полі є проміжне вирощування культур. Джоел посилається на огляд 101 дослідження. У 79% випробувань дослідники спостерігали придушення хвороб за допомогою проміжних культур. Іноді вони бачили збільшення, але майже у 80% досліджень вони спостерігали зменшення. В аналогічному огляді, присвяченому шкідникам, 68% з 153 досліджень показали зменшення кількості шкідників. Однак є  застереження щодо нематод. Видова різноманітність культур може збільшувати їх кількість. 

Більша різноманітність рослин може принести користь ґрунту, покращуючи його структуру, а також вивільняючи заблоковані поживні речовини. Дослідження, проведене у Великобританії, в якому порівнювалися покривні культури конюшини, чорного вівса, редьки та фацелії, показало, що чорний овес забезпечив найвищу зв'язність пор ґрунту порівняно з іншими видами, тоді як фацелія зменшила пористість. Але фацелія добре стимулює ґрунтову біоту, тому, маючи обидві культури в суміші, ви отримуєте обидві переваги.

Хрестоцвітні та бобові культури також доповнюють одна одну. Хрестоцвітні добре поглинають азот і запобігають вимиванню нітратів. В одному дослідженні суміш хрестоцвітних та бобових порівнювали з чистими хрестоцвітними, і виявили, що вони досягли однакового рівня накопичення нітратів, зменшивши вміст мінерального азоту в ґрунті в середньому на 59%, незважаючи на те, що було менше хрестоцвітних в першому варіанті. Це пояснюється тим, що бобові мали ефект сидерата, додаючи азот у систему. Це еквівалентно додатковим 22 кг/га азоту, і, за словами Джоела, є прикладом багатофункціональності. Подібний багатофункціональний ефект має і проміжне вирощування.

У зернових та бобових культур є різні корені та різні кореневі виділення, тому 1+1=3. Наприклад, люпин змушує кукурудзу збільшувати виділення кореневих органічних кислот, тому він краще засвоює фосфор, ніж монокультура кукурудзи.

Аналогічну користь має суміш кукурудзи та кінських бобів. Кінські боби можуть розблокувати органічні та залізні форми фосфатіві краще, ніж кукурудза. Однак у випадку з фосфатом кальцію кукурудза має конкурентну перевагу. Таким чином, різні рослини мають різні спеціалізації, які можуть доповнювати одна одну.

Переклад: SuperAgronom.com