9 січня 2024, 16:40, Україна

Найбільше деградація земель проявляється в господарствах з зембанком понад 5 тис. га

Про це йдеться в матеріалі «Деградація ґрунтів. Як долають проблему в агрокомпаніях та які є варіанти відновлення здоров’я ґрунтів на територіях, що постраждали внаслідок воєнних дій?» на Latifundist.com.

Такі дані були отримані під час опитування агрогосподарств, яке проводив комітет з відновлення родючості ґрунтів, що діє при «БТУ-ЦЕНТР». Поки важко відповісти, чому саме в цих господарствах: чи через порушення оптимальної структури сівозміни, чи через використання важких пестицидів? Питання не риторичне, але потребує детального вивчення, каже Тетяна Хоменко.

 

У господарствах, які працюють у центральних регіонах, деградація найбільше проявляється через зниження врожайності основних с/г культур, порушення фізичних властивостей та руйнування структури ґрунту. На Сході — це теж зменшення врожайності, а ще — забруднення токсичними речовинами та втрата біорізноманіття. Та найбільше втрата врожайності і забруднення токсичними речовинами проявляються на Півдні, особливо в тих регіонах, які були в окупації.

 

У свою чергу генеральний директор «БТУ-ЦЕНТР» Владислав Болоховський, посилаючись на дані ФАО зауважив, що суттєвої деградації вже зазнало 33% сільськогосподарських земель в Україні. Це на 13% більше у порівнянні з довоєнним періодом, решта ж земель перебувають під загрозою.

Відновлення родючості таких ґрунтів можливе за умови сприяння державних органів.

Олена Басанець, SuperAgronom.com