8 січня 2024, 15:00, Україна

Купівля землі зараз ризикована навіть для великих агропідприємств — думка

Про це йдеться у спецпроєкті «10 тисяч гектарів в одних руках: чи готовий ринок до нових змін з 1 січня 2024 року», пише Kurkul.com.

За словами аграрія, через низьку ефективність агробізнесу інвестиції в землю і загалом в агросектор є ризиковими. Купівля землі зараз — ризик навіть для великих підприємств. Більшою мірою це повʼязано з війною і невизначеністю в країні.

«Якби в мене були кошти, то точно не інвестував би у сільське господарство. Я не бачу такого ажіотажу, якого всі так очікували два роки тому, коли відкрили ринок землі. Дуже малий відсоток продає сьогодні. Цьогоріч дуже низька ефективність агробізнесу. Чи варто інвесторам зараз заводити гроші в країну, яка воює — дуже сумніваюся. Відповідно вартість не зросте кардинально на землю. Бізнес любить спокій. Під час війни величезні ризики, які ніхто не покриє. Хтось може спекулювати на даній темі, бо це ринок. З іншого боку — це впевненість бізнесу в тому, що земля є їхньою власністю. Це захищеність інвестицій інвесторів», — пояснив Владислав Тютюнник.

Директор агропідприємства «Флора А.А.» Андрій Капріца також не вбачає великого ажіотажу із продажу землі.

«Чому треба трохи видихнути? Бо не побіжать усі завтра продавати і не виросте вартість землі відразу в три чи п'ять разів. Теоретично ціна може піднятися не набагато, але якщо дивитися на рентабельність останніх кількох років нашого сільського господарства, то я не думаю, що будуть масово купувати. Крім того, я не вважаю, що власність землі сьогодні дуже приваблива. Уявімо, якщо завтра все зміниться і повернеться все до попередніх років — супер. Теоретично це буде вигідно. Станом на зараз минулий рік показав, що не все так радісно і привабливо», — зазначив фермер.

Читати по темі: Відкриття ринку землі для юросіб має переваги і для фермерів, і для холдингів

Олена Басанець, SuperAgronom.com