3 січня 2024, 13:30, Україна

Вперше за багато років слаборозвинених озимих культур не більше 10% — Адаменко

Про це розповіла керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише УкрАгроКонсалт.

Наразі вона не вбачає загрози для успішної перезимівлі озимих.

Спостереження за озимими проводяться до кінця листопада, оскільки далі вегетація рослин зупиняється практично на всій території України, зокрема і у південних областях. Цього року, зважаючи на підвищений температурний режим, особливо у жовтні та першій половині листопада, вегетація тривала довше. Загалом це було корисно рослинам, адже цього сезону було особливо багато пізніх посівів. За цей період теплої та вологої погоди рослини підросли, вкорінилися, і їхній стан покращився. За середньою оцінкою, вперше за багато років лише 10% озимих є слаборозвинутими, стан решти — добрий і відмінний.

Читати по темі: 6 основних методів оцінки стану перезимівлі озимих культур

Тож останніми місяцями погода сприяла аграріям. Похолодання таки буде, і це природно, хоча воно весь час відтерміновується. Зокрема, 5-7 січня очікується зниження до -4-6°С. 8-10 січня чергове зниження до -12-15°С на заході, сході та у центрі. На північному сході та сході (Чернігівська, Сумська, Харківська області) може бути ще холодніше — до -15-20°С, а за прояснень — ще нижче. На заході температура буде вищою, що більш безпечно для рослин. Період холодної і дуже холодної погоди триватиме орієнтовно до 12 січня.

«Зниження температури до -15°С є безпечним для озимих культур. Нижче цього показника за відсутності снігу можуть виникати загрозливі явища. Проте, якщо зараз снігу немає, лише небагато на півночі та північному сході, то 6-7 січня, якщо вийде циклон, сніговий покрив повинен утворитися. Він не буде високим», — зауважила Тетяна Адаменко.

Олена Басанець, SuperAgronom.com