3 січня 2024, 12:00, Україна

Відкриття ринку землі для юросіб має переваги і для фермерів, і для холдингів

За результатами дослідження «KSE Агроцентр», USAID та Chemonics, зараз земельний ринок поступово відновлюється після шоків 2022 року: ростуть ціни на землю, як і кількість угод на продаж та оренду. Водночас, прибутки аграріїв далекі від довоєнних, а кредити банки видають неохоче, тим паче якщо підприємства розташовані біля лінії фронту.

Про це йдеться в статті «10 тисяч гектарів в одних руках: чи готовий ринок до нових змін з 1 січня 2024 р.» на Latifundist.com.

Проте фахівці бачать певні переваги відкриття другого етапу ринку землі і для фермерів, і для холдингів.

Серед переваг для фермерів:

  1. Розширення власного земельного фонду, що сприятиме підвищенню обсягів виробництва та прибутковості.
  2. Залучення інвестицій. Це допоможе власнику аграрного бізнесу у вдосконаленні технологій, закупівлі сучасного обладнання та покращенні виробничих процесів.
  3. Розвиток аграрного підприємництва. Доступ до додаткових земельних ресурсів створює умови для масштабування та створення нових робочих місць.
  4. Земля як застава. Пожвавлення ринку продажу землі забезпечить необхідну ліквідність землі, як активу, та сприятиме її використанню, як застави. 

Переваги для великих компаній:

  1. Масштабність виробництва: відкриття другого етапу ринку землі надає холдингам можливість розширити свій земельний фонд, що сприяє масштабному виробництву й економії виробничих витрат.
  2. Диверсифікація господарської діяльності: збільшення площі оброблюваної землі дозволяє розширити види виробництва та реалізації, що забезпечує більшу стійкість до коливань ринку.
  3. Ефективне використання ресурсів: з’являється можливість оптимізувати виробничі процеси, використовуючи сучасні технології та управлінські методи, щоб максимізувати валовий сільськогосподарський продукт.
  4. Залучення інвестицій: великі холдинги можуть стати об'єктом інвестицій, що сприяє модернізації та розвитку сільського господарства в країні.
  5. Ринкова капіталізація: маючи великий об’єм землі у власності, вартість компанії відразу зростає, що дає можливість взяти під неї інший ресурс.  

Олена Басанець, SuperAgronom.com