14 серпня 2017, 08:00, Україна

Посіви соняшнику страждають від ураження хворобами та шкідниками

Станом на 11 серпня, на 5-16% площ посівів соняшнику в допороговій чисельності розвиваються та шкодять: геліхризова попелиця, трипси, клопи, павутинний кліщ, гусениці листогризучих совок та стебловий метелик. На полях Київської, Тернопільської та Херсонської областей попелицею уражено 25-30% посівів кукурудзи.

Переважно в південних областях у стеблах культури розвиваються личинки соняшникової шипоноски, які за чисельності 1-3 екземпляри на стебло, пошкодили 2-4% рослин, осередково паразитує вовчок. Дозріваюче насіння соняшнику пошкоджує гусінь соняшникової вогнівки, якою заселено 1-10% кошиків за чисельності 1-2 екземпляри на рослину.

1-14% посівів соняшнику уражені пероноспорозом, альтернаріозом, септоріозом. У Вінницькій, Кіровоградській, Сумській та Чернівецькій областях білою та сірою гниллю охоплено до 7% рослин.

Більш інтенсивнішого поширення набув фомоз, яким уражено 2-12% рослин. У Миколаївській області фомозом уражено 25-90% посівів. Осередково у господарствах Волинської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Миколаївської, Харківської областей іржею охоплено 2-8% рослин. Фомопсисом уражені 3% рослин на Одещині, на Рівненщині від хвороби страждає до 8% посівів соняшнику.

Фахівці Держпродспоживслужби рекомендують проводити захист посівів соняшнику лише дозволеними препаратами у відповідності з санітарними вимогами.