2 січня 2024, 16:40, Світ

Дослідники зі Швеції розповіли про спосіб на 50% прискорити ріст зернових

«Зазвичай як субстрат для вирощування на гідропоніці використовують мінеральну вату. Вона не тільки не розкладається, але й виробляється за допомогою дуже енергомісткого процесу. Електронний культиваційний субстрат eSoil виготовляється з целюлози, найпоширенішого біополімеру, змішаного з провідним полімером під назвою PEDOT. Ця комбінація була вперше використана для вирощування рослин», — йдеться в матеріалі.

Дослідники використовували електричний струм для стимуляції росту коренів. Він протікає через субстрат та стимулює ріст коренів рослин. Так рослини отримують більше поживних речовин і води, що сприяє їхньому більш швидкому росту. На переконання дослідників, цей спосіб має низку переваг, зокрема низьке енергоспоживання та відсутність небезпеки для рослин.

Вони виявили, що електрична стимуляція сприяє також підвищеному засвоєнню азоту. Однак точні механізми цього процесу поки що невідомі. Керівниця дослідження Елені Ставрініду вважає, що нове дослідження відкриє шлях для нових наукових напрямів для подальшого розвитку гідропонного вирощування.

«Ми не можемо стверджувати, що гідропоніка розв'яже проблему продовольчої безпеки. Але вона, безумовно, зможе допомогти, особливо в районах з малою кількістю орних земель і суворими екологічними умовами», — додала науковець.

Олена Басанець, SuperAgronom.com