27 грудня 2023, 12:00, Світ

В 2024 р. площі під ГМ-кукурудзою в Китаї подвоять: планується близько 670 млн га

При цьому очікується, що Пекін другий рік буде жорстко контролювати розгортання ГМО. В 2023 р. ГМ-кукурудзою було засіяно 270 млн га. Ці площі назвали випробувальними ділянками. Незважаючи на збільшення площ в 2024 р., нова кількість становитиме лише 1,5% від майже 44 млн га, які, які будуть виділені під кукурудзу загалом. 

«Посіви зростають, але в дуже контрольованій, регульованій формі з точки зору того, що ви можете продавати і де ви можете продавати», — сказало джерело, додавши, що поки що немає інформації про те, як буде встановлюватися ціна на насіння.

За жорстко контрольованим впровадженням ГМО кукурудзи в Китаї уважно стежать світові постачальники, оскільки це може значно зменшити попит на імпорт, якщо внутрішнє виробництво зросте. Пекін не дозволяє повністю комерційний продаж насіння ГМО кукурудзи, хоча імпорт ГМО зерна дозволений.

Однак постійна напруженість у відносинах з основним експортером кукурудзи — США, а також війна в Україні, яка є одним з ключових виробників кукурудзи, змушує Пекін більше зосереджуватися на самозабезпеченні, в тому числі за рахунок майбутніх посівів більш високоврожайних ГМ-культур.

З 2019 року Китай схвалив безпеку більше десятка сортів ГМ-кукурудзи, в тому числі розроблених компаніями Beijing Dabeinong Technology 002385.SZ, Hangzhou Ruifeng, яка підтримується Yuan Longping High-Tech Agriculture Co Ltd 000998.SZ і державною інвестиційною компанією SDIC, а також China National Seed, яка зараз належить Syngenta Group.

ГМ-кукурудза: чи буде вищою врожайність? (Американський досвід)
Читати

ГМ-насіння, вироблене цього року, на додаток до насіння, зібраного в результаті минулорічних випробувань, яке зараз знаходиться на зберіганні, може більш ніж досягти мети в 670 млн га. 

Північний схід Китаю є найважливішим регіоном вирощування кукурудзи в країні. За словами учасників галузі та державних ЗМІ, нелегальне ГМО насіння було доступне в регіоні протягом багатьох років, що підкреслює велику зацікавленість фермерів у використанні цієї технології.

Поки що незрозуміло, коли Китай дозволить повну комерціалізацію біотехнологічної кукурудзи та сої. У жовтні міністерство схвалило 37 сортів ГМО кукурудзи і 14 сортів ГМО сої, але заявило, що посіви все одно повинні відповідати національному плану комерціалізації біотехнологічної селекції.

Переклад SuperAgronom.com