27 грудня 2023, 09:00, Урожай

Сезон 2023 відпрацювали в нуль, для оновлення в господарстві коштів немає — фермер з Кіровоградщини

Загалом оцінюючи сезон, аграрії говорять, що цього року прибуток не рахують — відпрацювали приблизно в нуль. Але і такі результати оптимістично вважають непоганими, зважаючи на умови. 

«По соняшнику цьогоріч мали гарну врожайність до 3 т/га. Ми витримали всю технологію, також сприяли опади. Для нас це дуже великий рекорд з причини того, що в нашій місцевості несприятлива зона — опади маємо не тоді, коли вони потрібні, а навпаки, та й сонце припікає не в той період. Тому в середньому зазвичай мали не більше ніж 2,2 т/га», — поділився Микола Байбарак

Читати по темі: Схеми захисту кукурудзи і соняшника, які показали найвищу ефективність в 2023 році

За його словами, цього сезону їхнє господарство не мало тих проблем з кукурудзою, які були в аграріїв Заходу України. Кукурудзу зібрали ще у вересні, і вона не потребувала додаткової сушки. 

«Погодні умови сприяли нам тут. Практично 2,5 місяці були посушливими. Тому наша кукурудза не потребувала додаткового сушіння. Тепер ми віримо в ЗСУ, президента і нашу перемогу. Та маємо надію на європейські ціни на кукурудзу», — додав аграрій.

Василь Супрун, власник господарства говорить, що наразі відчуває дефіцит спеціалістів, особливо у зв’язку з війною — мобілізація забирає на фронт останніх фахівців, яким знайти заміну не що непросто, а навіть неможливо — тим паче у селі.

«У нас от на тракторі працює одна людина на посіві соняшника та кукурудзи. То ми його бережемо, він відмінний фахівець. І більше переживаємо за нього, ніж самі за себе. Бо якщо його заберуть, не буде кому працювати. А соняшник — то основна, найбільш маржинальна культура. Просто випускника профтехучилища ми не можемо взяти, його все одно треба вчить. А це час, якого, частіше за все, немає. У сільському господарстві важливо вчасно, швидко і якісно виконати роботу. Від того залежить і урожай, і прибуток», — додав Василь Федорович.

Читати по темі: Процедура бронювання працівників буде змінена