26 грудня 2023, 16:20, Урожай

Через втрати врожаю на окупованих територіях Україна зазнала втрат у $2 млрд — NASA Harvest

Супутникові зображення дистанційного зондування дозволили NASA Harvest стати єдиною організацією, яка на даний момент кількісно оцінює вплив війни на сільське господарство на окупованих росією територіях.

Незважаючи на загальне зменшення посівних площ через війну, у сезоні 2023 року відбулося збільшення врожайності та виробництва порівняно з 2022 роком як для пшениці, так і для соняшнику, двох основних експортних культур в Україні. Однак значна частина цієї продукції була зібрана на окупованих росією територіях.

Читати по темі: 

Скільки зібрали пшениці в Україні в 2023 р. по областям

Скільки зібрано ріпаку в Україні у 2023 р. (озимого та ярого) по областях

«Щоб пояснити це в перспективі, кількість лише пшениці, зібраної на окупованих росією територіях у 2023 році, становить 6,42 млн т і є вищою, ніж у штаті Канзас у 2023 році, другому за величиною штаті із виробництва пшениці в США, або еквівалентно приблизно 55% загального імпорту пшениці в Єгипет, який є найбільшим світовим імпортером пшениці», — прокоментувала директорка NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф. 

Це означає, що, незважаючи на підвищення врожайності, як Україна, так і світові ринки втрачають переваги цього продуктивного сезону для економіки та продовольчої безпеки.

Також поступово виявляються пошкоджені поля, втрата іригаційної інфраструктури та довгостроковий вплив покинутих земель. За попередніми оцінками NASA Harvest, 2,1-2,8 млн га угідь було покинуто в результаті війни. Ці занедбані поля складають від 6,5 до 8,5% від загальної площі посівних площ України і розташовані вздовж лінії фронту.