22 грудня 2023, 15:19, Техніка

Господарство на Рівненщині економить на пальному 8-11 л/га завдяки потужному трактору

Про це йдеться у матеріалі «Олег Меткий: Сезон 2022 був кращим, ніж те, що маємо сьогодні» на Kurkul.com.

Як зазначив Олег Меткий, власник підприємства, добрі господарі сказали б, що давно треба було закрити оранку, але враховуючи, що цьогоріч в господарстві було майже 4 тис. га під кукурудзою, роботи затягнулися.

«Все-таки є ліміт на сушіння. Ми сушимо близько 1 тис. т зерна за добу. Це вплинуло на те, що жнива розтягнулися майже на 40 днів і ми ще закриваємо оранку після кукурудзи», — сказав аграрій.

На Agritechnica 2023 назвали переможців номінації Трактор року 2024

Читати

За його словами, господарювання компанії здійснюється на різних ґрунтах, в тому числі на горбистій місцевості. Базовим раніше був трактор на 300 кінських сил і його потужності не вистачало, щоб витримати певну швидкість, глибину обробітку. Тому почали дивитися в бік більш потужної техніки. І для свого господарства він виділив 3 виробники, які, на його думку і на думку колег, найбільш ефективні.

«Якщо ми говоримо про 500 кінських сил, то мені подобаються трактори Fendt. Улюблена модель 1050 Vario. Я перед тим дивився на його роботу в інших господарствах, а потім запросив команду компанії Агроструктура, щоб продемонстрували нам дану техніку в наших умовах. І тепер у нас працює 2 трактори Fendt 1050 Vario, і ще 2 є в господарстві мого брата Володимира», — наголосив Олег Меткий.

Саме за допомогою  тракторів Fendt 1050 Vario і проводили оранку при -5°C. Окрім іншого роботи здійснювались на площах, де близько вода, тобто оранка була дуже важкою.

«Зводив аналітику і бачу, що в таких умовах Fendt 1050 з 8-корпусним плугом має витрату пального 20 л/га, коли 2 трактори інших виробників мають витрату 28 л/га та 31 л/га. Як мені й казав керівник диспетчерської служби: «Ці трактори себе дуже швидко відіб'ють», — підкреслив власник компанії.

Олена Басанець, SuperAgronom.com

Читати також: Новинки сільгосптехніки, щоб почати сезон 2023: що цікавого на українському ринку?