22 грудня 2023, 09:00, Україна

За результатами агрохімічного обстеження названо області з найкращими ґрунтами

По це йдеться в матеріалі  «Якість ґрунтів України та їх придатність для сільгоспвиробництва — результати агрохімічного обстеження» на SuperAgronom.com.

Світлана Романова, заступниця генерального директора з наукової діяльності ДУ «Інститут охорони ґрунтів України», розповіла про те, як змінюється стан українських ґрунтів з роками.

Порівняно з 10-м туром обстеження в Одеській і Сумській області спостерігалось погіршення, а в Івано-Франківській і Закарпатській областях — поліпшення якості ґрунтів.

За результатами 11-го туру агрохімічних обстежень середньозважений показник еколого-агрохімічної оцінки ґрунтів по Україні становить 50 балів і відповідає середній якості, а більшість ґрунтів — VI класу. В степовій зоні це 55 балів, лісостепової зоні — 50 балів, у Полісі 42 бали. У розрізі областей цей показник варіює від 38 балів у Сумській області до 69 у Кіровоградській.

«Інститут охорони ґрунтів України» має 23 філії, які територіально розташовані в кожної області України і здійснюють цільове агрохімічне обстеження ґрунтів на землях сільськогосподарських угідь. Протягом 59 років з періодичністю в 5 років проведено 11 турів обстеження. Наразі проводиться 12-й тур, який завершиться у 2025 році.

Олена Басанець, SuperAgronom.com