21 грудня 2023, 12:00, Україна

За 30 років показник вмісту гумусу в ґрунтах України знизився з 3,36 до 3,07

Про це йдеться у матеріалі «Якість ґрунтів України та їх придатність для сільгоспвиробництва — результати агрохімічного обстеження» на SuperAgronom.com.

Як на конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?», організованій компанією «БТУ-Центр», розповіла Світлана Романова, заступниця генерального директора з наукової діяльності ДУ «Інститут охорони ґрунтів України», на сьогодні серед обстежених площ сільськогосподарських угідь в Україні переважають ґрунти з середнім підвищеним вмістом гумусу, їх 61,8%.

«Ґрунти з високим і дуже високим його вмістом становлять 20,3%, із низьким і дуже низьким — 17,9%. За останні 5 років показник зменшився в 10 областях. Найбільші зміни відбулися в ґрунтах Херсонської Хмельницької, Одеської й Кіровоградської областей», — зазначила науковиця.

Окрім цього, за результатами 11-го туру агрохімічного обстеження показали, що 24,4% обстежених ґрунтів є кислими, 57,2% — близькими до нейтральних та нейтральними, 18,4% — лужними. Середньозважений показник кислотності по Україні становить pH 6,2, що відповідає нейтральній реакції ґрунтового розчину. Проте через катастрофічне зменшення внесення хімічних меліорантів, застосування переважно фізіологічних кислих добрив спостерігається тенденція до підкислення ґрунтів. Передусім у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Миколаївській, Сумській. Хмельницькій і Черкаській областях. Унаслідок цього зменшуються площі ґрунтів з нейтральною реакцією ґрунтового розчину.

Нагадаємо, що 24,4% обстежених науковцями українських ґрунтів є кислими.

Олена Басанець, SuperAgronom.com