21 грудня 2023, 09:00, Урожай

3 тис. га кукурудзи залишаються в полях РОСТОК-ХОЛДИНГ

За словами Дмитра Купавцева, генерального директора «РОСТОК-ХОЛДИНГ», доведеться чекати до квітня, поки зійде сніг.

«Ми планували зібрати кукурудзу зі всієї площі, щоб не втратити якість, але сукупність деяких факторів не дала нам це зробити. В компанії складна ситуація з фінансами, тож коли сусіди попросили допомогти з технікою для прибирання сої — погодилися. На той час кукурудза мала велику вологість (приблизно 31-34%), то ми подумали, що поки збирати не будемо, а допоможемо сусідам зі збиральною кампанією сої. Додатково заробимо на цьому 2,4 млн грн, за рахунок яких частково покриємо витрати на заробітну плату та дизпаливо», — каже він.

Пізніше вже не змогли зайти на свої поля. Місяць йшли дощі, а потім випав сніг. Хоча і за такої ситуації в компанії встигли прибрати майже 50% площ. Наймали додатково комбайни і, де була можливість, заходили в поле, щоб хоч щось вихватити і перевезти на елеватор. Бо треба продавати, якось покривати наші поточні витрати і зобов’язання.

В компанії планували відмовитись від кукурудзи в Чернігівській області. Але цього року також відвели під неї площі.

«У нас варіантів було небагато: або посіяти сою, або кукурудзу. Соняшником не могли насичувати сівозміну, бо дуже багато посіяли його у 2022 році. А сіяти соняшник по соняшнику — це вже порушення технології. Тому було прийнято рішення йти все-таки в кукурудзу, бо ми бачили, що на цій культурі можна отримати прибуток при фіксованій вартості логістики, ТМЦ і якійсь ринковій ціні», — зазначив  Дмитро Купавцев. 

Олена Басанець, Superagronom.com