20 грудня 2023, 18:10, Україна

Сучасні умови не дозволяють послуговуватись виключно власними обіговими коштами — фермер про кредитування

Таку думку висловив Тарас Чепурнатий, власник господарство «Тарагро-СГ» в матеріалі «Треба мати власну техніку, незалежно від розміру господарства» на Kurkul.com.

Наразі у техпарку «Тарагро-СГ» трактор John Deere 8420 та комбайн John Deere 9770 STS, телескопічний навантажувач JCB, а також причіпні агрегати. Останнє його придбання — трактор John Deere 8 серії 8R 340. Його фермер взяв у кредит.

«До мене приїхала представниця ПриватБанку й запропонувала кредит. Умови кредитування були дуже адекватними і я погодився. За пів року я закрив кредит і взяв вже велику позику на трактор John Deere. При чому там не було ані особливих вимог, ані застави. Єдине — я сплатив 25% першого внеску», — поділився досвідом фермер.

За його словами, власна техніка сьогодні необхідна, оскільки всі сіють одночасно, швидко знайти техніку в оренду дуже важко. А власна техніка забезпечує кращу реалізацію потенціалу врожайності, бо забезпечує вчасну обробку полів.

«От у кредит я взяв трактор на 340 «коней» і він мене дуже виручив. Зараз я ще проводжу оранку. На дворі болото і трактор з глибокорозпушувачем тільки й рятує. Зараз практично тільки ним працюю», — додав Тарас Чепурнатий.

 Фермер дав 3 поради для тих колег, які хочуть взяти кредит:

  1. Заздалегідь продумайте, як ви кредит віддаватимете. «Я пораджу фермерам ретельно обдумувати всі можливі ризики та забезпечити план погашення кредиту, враховуючи сезонні аспекти господарювання».
  2. Обдумайте всі ризики. «Якщо ти вирощуєш одну-дві культури, то ти більше ризикуєш, бо, наприклад запізнишся з посівом і вже врожайність менша. Тому ризики зростають».
  3. Оберіть відповідну програму. Залежно від потреб фермерів чи агробізнесу це може бути кредитна лінія та кредит на придбання сільгосптехніки до 5 років

«Зараз я буду брати кредит у ПриватБанку за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%". Гроші мені потрібні на посівну 2024. Вже оформив заявку і думаю через кілька днів отримаю відповідь. Я вірю, що правильно використані кредити допомагають фермерам досягати більшого рівня врожайності», — міркує фермер.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com