18 грудня 2023, 13:48, Технології

39 кг/га комплексних добрив зекономили в агрохолдингу завдяки упровадженню диференційованого внесення

Поро це йдеться у матеріалі «Точне землеробство: технологічні нюанси запровадження та точки економії — досвід A.G.R. Group» на SuperAgronom.com.

За словами Івана Войка, головного агронома холдингу, упровадження диференційованого внесення добрив розпочали з визначення типових зон продуктивності, провівши агрохімічний аналіз ґрунту. Лабораторія, яка його здійснювала, запропонувала своє бачення, фахівці холдингу його частково врахували, але базуючись на власному досвіді внесли корективи.

«У підрозділах у нас є інженери по точному землеробству, але для створення диференційних карт обов’язково потрібно залучати агронома, причому того, хто давно працює і знає поле. Бо те, що там пропонує програма Fieldview і показує зони продуктивності (зазначено до 10 градацій, але зазвичай 3-4), до того все одно треба знати поле. Бо треба знати ґрунти. Десь там схил, десь западина, інші нюанси. Потрібно аналізувати візуально ці всі речі, створювати таку детальну карту. А це справа «творча», й хоч займає багато часу, але віддача істотна. Скажімо, була в нас середня норма вносити 150 кг/га, а по цьому полі вийшло в середньому десь 111 кг/га. Економія чималенька навіть на цьому», — зауважив Іван Войко.

Загалом у перший рік тестування диференційованого внесення було зафіксовано низку переваг, а саме:

  • Рівномірне розподілення по всій площині внесення гранул мінеральних добрив, що досягається конструктивними особливостями новітніх агрегатів (Kverneland, Amazone). Як приклад дозатор потоку добрив працює від швидкості трактора, чим досягається стала норма.
  • На полях з неправильною формою максимально зменшено перевитрати добрив, оскільки максимально відсутні перекриття. (Слід зауважити, що це досягається не тільки точним сигналом, розкидачем добрив, а й здатністю трактора до управління секціями). Завдяки цьому економія добрив на тестевому полі становила не менше 15%.
  • Середня норма диференційовано внесених добрив по полю становила 111 кг/га.
  • Автоматичне відключення подачі добрив у місцях, де було вже внесення.

До слова, 19 лютого стартуватиме новий набір курсу Чітке ТЗ — долучайтесь.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com (Агроновини)